Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Nå kan ikke lenger regjeringen gjøre som den vil

Israels avtroppende forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: Skjermdump fra CNN)
Israels avtroppende forsvarsminister Ehud Barak. (Foto: Skjermdump fra CNN)
Avtroppende forsvarsminister Ehud Barak skal om én måned gå inn i pensjonistenes rekker. Han benytter anledningen til å kritisere den Likud-ledede regjeringen han har vært en del av.

I stedet for å fokusere mest på sikkerhetsspørsmål og «gjøre som den vil», må den nye regjeringen «ta hensyn til det økende fokuset» på sosiale spørsmål blant israelerne. Det har denne valgkampen vist, mener Ehud Barak.

– Vi har en vits som vi forteller i Israel. En tredjedel av landet arbeider, en tredjedel betaler skatt og en tredjedel tjenestegjør i hæren. Dessverre er det den samme tredjedelen, sa han i sitt CNN-intervju fra Verdens økonomiske forum i Davos.

Vil ha fred med palestinerne
Barak tok også til orde for en fornyelse av fredsprosessen nå som statsminister Benjamin Netanyahu skal danne en ny regjering. «Det er mye frustrasjon i Israel […] angående våre palestinske forhandlingspartnere», forklarte han. Men Barak er likevel av den oppfatning at Israel ikke har noe annet valg.

– Det er ikke noe spørsmål […] vi må finne måter å styrke de moderate kreftene blant palestinerne, først og fremst statsminister Salam Fayyad og president Mahmoud Abbas […] for å hjelpe deres framtidige stat, sa Barak.

– Tenkte aldri å angripe Iran alene
Etter valget i 2009 var Ehud Barak leder for Arbeiderpartiet, og tok partiet inn i en regjering som ellers bestod av partier på høyresiden. Motstanden internt i partiet ble voldsom, noe som førte til at han og fire andre trakk seg ut i 2011. Sammen dannet de Ha’atzmaut, et parti som vant så lite oppslutning at de ikke en gang stilte liste til tirsdagens valg. Splittelsen av Arbeiderpartiets Knesset-gruppe var med å sikre stabilitet for Netanyahu-regjeringen gjennom siste del av fireårsperioden.

Årsaken til at Barak og hans nærmeste støttespillere valgte å redde en regjering han var svært uenig med i sosiale spørsmål, skal ha vært Iran. På dette tidspunktet var frykten for Teherans atomvåpenprogram svært stor i Israel og Barak skal ha følt at denne saken overskygget alle andre.

I CNN-intervjuet avslørte Barak at Israel aldri har vært inne på tanken om å lede et eventuelt forsvarsangrep mot de iranske atomkraftverkene, slik det har blitt antydet av regjeringen selv tidligere.

– Kapasiteten til Israel for å gå i front, selv om det ikke er helt alene, er noe vi aldri så for oss og noe som vi aldri burde se for oss, sa Barak.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart