Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)

Netanyahu vil endre valgsystemet

For å imøtekomme Israel Beiteinus og Yesh Atids ønsker, lover statsminister Benjamin Netanyahu å endre det israelske valgsystemet. Tzipi Livni kan ende opp med jobben som "diplomatiminister", ifølge de siste lekkasjer fra regjeringsforhandlingene.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Avigdor Lieberman og Israel Beiteinu har reform av valgsystemet som sitt hovedkrav i regjeringsforhandlingene med Likud, mens det er også et sentralt ønske for Yesh Atid. Begge de to partiene mener systemet er ustabilt og trenger dype forandringer. Hovedproblemet slik de ser det er alle småpartiene som gjør regjeringene ustabile med sine særkrav. Meningsmotstandere hevder at alle valgsystemer er like ustabile og at forhandlinger mellom ulike interesser er en del av ethvert demokrati.

Likud ønsker også endringer, men er ikke tilhengere av å dele Israel inn i ulike valgkretser slik Lieberman ønsker. Men i samtalene med Israel Beiteinu skal de ha blitt enige om å øke sperregrensen fra 2 til 3 prosent. I tillegg ser de på muligheten for å gjøre det vanskeligere å fremme mistillitsforslag i Knesset. I dag trenger ikke nasjonalforsamlingen mer enn rent flertall for å gjøre dette. Et punkt der partiene strides er å krympe regjeringen. Israel Beiteinu og Yesh Atid ønsker en lov om maks 18 ministere, noe Likud ikke ser behovet for.

Vil fjerne partileder- og listevalg
Men den nasjonale valgloven er ikke det eneste demokratiske problemet Netanyahu ønsker å gjøre noe med. Statsministeren ønsker å fjerne de direkte partileder- og listevalgene i Likud. Organiserte grupper på høyresiden i partiet «trekker på udemokratisk vis i trådene», ved å for eksempel velge sine kandidater til valglisten. Netanyahu frykter at partiet «vil kollapse» dersom ikke endringen skjer raskt.

Istedet for partileder- og listevalg ønsker han å innføre en organisasjonskomité, som skal ledes av partilederen selv. Slik håper han å føre Likud tilbake mot sentrum igjen av israelsk politikk og gi seg selv større politisk handlingsrom i framtiden i saker som gjelder fredsprosessen, bosetningene og verneplikt.

Forsvarskutt
Netanyahu forbereder seg også på nye koalisjonspartnere og nye prioriteringer når regjeringen nå blir stablet på beina. Sammen med finansminister Yuval Steinitz har Netanyahu tidligere varslet at forsvarsdepartementet står overfor kutt, for å kunne spare utdannings- og velferdssektorene fra nedskjæringer. På den måten håper de å tilfredstille krav fra potensielle regjeringspartnere som Hatnua og Yesh Atid. Til Ha’aretz avslører regjeringsmedlemmer at allerede i 2013 kan forsvarsbudsjettet stå overfor kutt på 4,5 milliarder kroner, av totale kutt på 22,5 milliarder.

Livni som «diplomatiminister»?
Et annet trekk statsministeren vurderer er å akseptere Tzipi Livnis krav om å bli utnevnt som «diplomatiminister» med frie tøyler, dersom hun skal trekke partiet sitt inn i regjering. Under valgkampen fokuserte Hatnua-sjefen først og fremst på nødvendigheten av å skape fred med palestinerne.

– Livni ville «hvitvasket» Netanyahu-regjeringen i verdens øyne, akkurat som Arbeiderpartiet og, senere, Ha’atzmaut «hvitvasket» den forrige Netanyahu-regjeringen, sier en kilde i Likud.

En slik løsning vil trolig også skape større godvilje hos Yesh Atid, som har satt «seriøse fredsforhandlinger» med palestinerne som et absolutt krav for deltakelse i koalisjonen.

Forsvarer krav om full verneplikt
Likud/Israel Beiteinus fremste potensielle samarbeidspartner på høyresiden, Bayit Yehudi, har blitt kraftig kritisert av Shas de siste dagene for partiets krav om full verneplikt for ultra-ortodokse. Det ultra-ortodokse samfunnet forsøker å overbevise nasjonal-religiøse rabbinere om å fordømme partiets syn på allmenn verneplikt. Mange av de mest konservative nasjonal-religiøse rabbinerne skal ha blitt overbevist. Allmenn verneplikt er et krav for samtlige av Bayit Yehudis potensielle regjeringspartnere, med unntak av Likud.

Partileder Naftali Bennett publiserte tirsdag en pressemelding der han forsvarte partiets linje i denne saken.

– Den nåværende situasjonen der tusenvis av ultra-ortodokse ikke studerer [andre steder enn på jødiske bibelskoler], ikke bidrar i militæret og ikke jobber, kan ikke fortsette. Det er ikke etisk rett og det er ikke bærekraftig. Den israelske økonomien makter det ikke […] I New York både jobber og studerer de ultra-ortodokse, skrev han.

– Jeg kjenner ikke noe press fra disse [eksterne] kildene. I stedet føler jeg meg forpliktet på dere, hundretusenvis av israelere som stemte på at vi skulle innføre de prinsippene vi presenterte [under valgkampen], la han til.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart