Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Forsvarsbudsjettet er klart for kutt

Israels finansminister Yuval Steinitz (Foto: GPO)
Israels finansminister Yuval Steinitz (Foto: GPO)
Med ny regjering følger nye prioriteringer. Avtroppende finansminister Yuval Steinitz avslører at "moderate, men fortsatt betydelige" kutt kommer til å ramme forsvarsbudsjettet.

For neste års statsbudsjett ønsker den sittende Benjamin Netanyahu-regjeringen ikke å øke skattene, siden dette ville blitt tatt svært dårlig imot blant mulige koalisjonspartnere i sentrum. Utdannings- og velferdssektorene er også blitt fredet.

Da må pengene spares på andre måter. For Israel har hengende over seg et budsjettunderskudd fra 2012 på 4,2 prosent av BNP. Det er et tall som må under 3 prosent i snitt for hele 2013, slik at den økonomiske skuta kan styres tilbake på rett kurs, mener Steinitz.

– Et område der jeg går ut fra at vi må gjennomføre noen moderate, men betydelige kutt, er forsvarsbudsjettet. Det er ikke lett, men vi har gjort det før, sier han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Gass gir større vekst
Rundt 20 prosent av Israels totale statsbudsjett brukes på forsvaret. 20 milliarder kroner må spares inn i 2013, for å komme innenfor regjeringens underskuddsmål. Finansministeren mener økonomien vil vokse med 3,5 prosent i 2013, mot 3,3 prosent i 2012. Han tror på en vekst opp mot 4 prosent i 2014. I år vil også den totale statsgjelden synke til 73 prosent av BNP, mot 74,1 prosent i 2011.

Årsaken til at Steinitz tror økonomien bedrer seg i forhold til i fjor, er fordi gassanleggene på Tamar-feltet kommer i drift i løpet av april. De første årene av driften vil de israelske skatteinntektene av gassen være svært moderate, siden investorene får skattelettelser i en kortere periode for å tjene inn sine investeringer. Først når skattene er flyttet opp til normalt nivå og produksjonen på det enorme Leviathan-feltet har startet, vil Israel tjene betydelige penger.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart