Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Livni blir justisminister

Tzipi Livni, Hatnuas partileder, blir Israels nye justisminister. (Foto: Tzipi Livnis Facebook-side)
Tzipi Livni, Hatnuas partileder, blir Israels nye justisminister. (Foto: Tzipi Livnis Facebook-side)
På en felles pressekonferanse tirsdag presenterte statsminister Benjamin Netanyahu Hatnua-leder Tzipi Livni som Israels neste justisminister. Hun får også en ledende rolle i fredsprosessen med PA.

Under valgkampen gjorde Livni alt for å skape en sentrum-venstre-blokk som kunne sette hardt mot hardt i forhandlingene med Netanyahu etter valget og få mer innflytelse over politikken. Men nå blir det hennes parti Hatnua som er det første partiet som har inngått koalisjonsavtale med Likud/ Israel Beiteinu.

I tillegg til at Livni får justisdepartementet, skal hun også ha ansvaret for å lede forhandlingstemaet i fredsprosessen med palestinerne. Hatnuas nummer to, Amir Peretz, som tidligere var forsvarsminister og leder for Arbeiderpartiet, vil bli regjeringens miljøminister, opplyser Jerusalem Post.

– Kan kjempe for fred
På pressekonferansen fikk Livni forklare overfor sine velgere hvorfor hun hadde valgt å snu i synet på regjeringsdeltakelse. Hun hevder at politisk enighet mellom henne og Netanyahu i forhold til fredsprosessen var avgjørende.

– For to og en halv måned siden opprettet vi Hatnua for å kjempe for en fredsavtale, selv om vi også nevnte saker som allmenn verneplikt og boligpriser. Iran, Syria og palestinerne er likevel ikke noe mindre avgjørende enn innenrikspolitiske saker, sa Livni.

Uenigheter må settes til side
– I dag strekker Israel nok en gang ut sine hender for fred. Vi ønsker en fredsprosess og vi håper at den vil føre med seg resultater, sa Netanyahu under pressekonferansen.

Han hadde også et budskap til de potensielle koalisjonspartnerne Yesh Atid og Bayit Yehudi, som har satset alt på å danne en blokk i regjeringsforhandlingene. Partiene har håpet å få mer innflytelse over politikken.

– Vi må sette våre uenigheter til side og stå sammen for staten Israel. Landet trenger en stor samlingsregjering. I dag begynner det første steget mot det målet, la statsministeren til.

Misfornøyde Likud-medlemmer
Enkelte av Likuds Knesset-medlemmer er svært skeptiske til at Livni og Hatnua nå har fått en plass i koalisjonsregjeringen. Til Yedioth Aharonoth sier flere at hun kan komme til å blokkere de delene av regjeringens politikk som hun ikke liker, nå som hun også blir lederen for regjeringens juridiske komité.

– Ved å gi justisporteføljen til Livni har Likud overlevert nøkkelen til all lovgivning i Knesset til et lite regjeringsparti. Kanskje Netanyahu håper at hun ikke kommer til å gjøre noe i departementet, akkurat som da hun ledet departementet sist. Men det er frustrerende nok at hun kan blokkere våre initiativ når ting blir komplisert, sier en kilde i Likud.

Partimedlemmene sier Netanyahu tidligere har lovet å ikke involvere Livni i fredsprosessen.

Mener Livni gjorde feil
Times of Israel
-journalist Raphael Ahren mener Livni har begått et stort feilgrep ved å gå inn i regjeringen. Han mener hun har «byttet bort sin integritet for to departementer og et meningsløst løfte om å lede fredsforhandlingene.» Men dette endrer maktbalansen i koalisjonsforhandlingene, påpeker han.

– Bortsett fra at hun har forrådt sine egne velgere, som støttet henne og hennes nye Hatnua-parti i den tro at hun ville representere et alternativ til Netanyahu, kommer Livnis beslutning til å utgjøre en kraftig endring i koalisjonsspillet. Først og fremst ødelegger det den politiske alliansen mellom Bayit Yehudi og Yesh Atid, som har blitt enige om å ikke hjelpe Netanyahu-regjeringen med mindre statsministeren vil gå med på betydelig politisk innflytelse i spørsmålet om allmenn verneplikt.

Nå trenger bare Netanyahu ett av de to partiene for å kunne skape et solid flertall. Trekker han i tillegg inn Arbeiderpartiet, kan han droppe både Yesh Atid og Bayit Yehudi, «eller i det minste true med det», skriver Ahren.

– Livni gjorde rett
Den venstreorienterte avisen Ha’aretz sin journalist Yossi Verter er overbevist om at Livni har gjort et riktig valg, selv om han tydeligvis mener det er et utslag av en mørk side av israelsk politikk.

– Tzipi Livni er ikke noe mindre troverdig eller kynisk enn noen annen politiker som har brutt sine løfter, lagt seg på rygg, lagt bort sine slagord og valgtaler for å galoppere inn i armene på den de selv har beskrevet som alle synders mor. Hun er ikke noe annerledes enn Ehud Barak, Shimon Peres, David Levy, Benjamin Ben Eliezer, Benjamin Netanyahu […] og Shaul Mofaz, hennes etterkommer i Kadima, skriver han.

– Det er ikke noen grunn til å nedvurdere den prisen hun vant for å være den første til å bli en del av koalisjonen. Hennes valg bestod mellom å enten forvitre i opposisjon og ende opp med en tom gravstein, eller forsøke å gjenopprette den diplomatiske prosessen, skriver Verter.

Shas neste?
Det ultraortodokse Shas kan fort bli det neste partiet som takker ja til en regjeringsdeltakelse, melder Times of Israel. Sammen med representanter fra Likud/Israel Beiteinu arbeider de med å få på plass en avtale rundt allmenn verneplikt, som visstnok skal bli ferdig denne uken. Først og fremst er det på dette punktet uenigheten mellom Shas og Likud/Israel Beiteinu er størst, så en eventuell enighet på det punktet gjør det uproblematisk for Netanyahu å få dem med i regjeringen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart