Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vernepliktskompromiss mellom Lapid og Bennett

Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.
Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.
Likud/Israel Beiteinu ønsker å møte Yesh Atid og Bayit Yehudi til felles koalisjonssamtaler, etter at Naftali Bennett (bildet) fikk Yair Lapid med på et kompromiss i vernepliktsspørsmålet.

Kanal 10 rapporterer at Yesh Atid-leder Yair Lapid skal ha gått med på å øke antallet ultra-ortodokse som årlig slipper unna førstegangstjenesten fra 400 til 2000. Han skal også ha gått med på å heve vernepliktig alder for de ultra-ortodokse fra 18 til 21, slik at de kan få litt tid til Torah-studiene på jødiske bibelskoler før de blir innkalt.

Det er første gang at Lapid går med på et kompromiss i dette spørsmålet. Siden Hatnua-partiet gikk inn i regjeringen har hans maktgrep over regjeringsforhandlingene blitt svekket.

Vil møte partiene samlet
Søndag skal Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett etter planen diskutere kompromisset med Likud/Israel Beiteinu. Men en kilde i Likud sier de nå ønsker å møte både Bennett og Lapid sammen, grunnet alliansen de har formet i mange saker.

– Vi har sagt til Bayit Yehudi at dersom de virkelig har en tett allianse med Yesh Atid, burde vi sette oss ned og ha koalisjonssamtaler sammen. Det er bortkastet tid å møtes separat med representanter for begge partier. Dersom det er en pakt mellom dem og en felles enighet om veto mot at ultra-ortodokse partier skal sitte i regjeringen, kan vi like gjerne treffes sammen, forklarer vedkommende til Times of Israel.

– Støpt i jern
En kilde i Bayit Yehudi bekrefter at samarbeidet mellom Bennett og Lapid er svært sterkt og at de støtter hans krav om at ultra-ortodokse skoler må lære sine elever «kjernefag» som matematikk og engelsk, for at de skal få statsstøtte.

– Pakten med Lapid er støpt i jern. Vi vil heller ha nyvalg enn å gå inn i regjeringen uten ham, sier kilden.

– Løser ikke problemene
Shelly Yachimovich er på sin side svært uenig med det samarbeidet som Yesh Atid og Bayit Yehudi har innledet. Arbeiderparti-lederen kritiserer partiene i et brev hun skal ha sendt rundt til partifeller lørdag, melder Ha’aretz.

– De har en tåpelig forestilling om at alle Israels problemer blir løst, dersom bare ultra-ortodokse deltar i IDF. Vi vil lede opposisjonen og ikke ta del i regjeringen. Ikke fordi vi ikke anerkjenner det ene eller andre partiet, men fordi ideologien til regjeringen ikke er lik med vår.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart