Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Netanyahu klar til å inkludere Yesh Atid

Statsminister og Likud-leder Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister og Likud-leder Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu innser at han ikke klarer å bryte alliansen mellom Yesh Atid og Bayit Yehudi og skal være klar for å stenge ultra-ortodokse partier ute av den neste regjeringen.

Alliansen mellom de to partiene i vernepliktsspørsmålet har ført til at Likud/Israel Beiteinu har måttet akseptere betydelige kompromisser. Verken Yesh Atid eller Bayit Yehudi ønsker at Shas eller United Torah Judaism skal være en del av den neste regjeringen, slik at de kan innføre allmenn verneplikt uten å måtte komme med harde innrømmelser. Ifølge Kanal 2 skal statsminister Benjamin Netanyahu nå ha gitt opp ideen om å bringe dem inn i koalisjonen.

Likud skal være bekymret for at alliansen mellom Naftali Bennett og Yair Lapid vil fortsette også inn i regjeringskontorene. Begge er for eksempel svært skeptiske til at Tzipi Livni har fått rollen som diplomatisk leder i fredsprosessen med palestinerne. Men i forhandlingene med Likud skal Bayit Yehudi ha understreket at denne alliansen er over, straks begge partiene har blitt innlemmet i koalisjonsen.

Innser nederlaget
Shas-leder Eli Yishai sier han nå innser at de ultra-ortodokse partiene sannsynligvis ikke blir en del av regjeringen. Han mener Bennett og Lapid arbeider bevisst for å «skade Toraens verden», sier han til Times of Israel.

– Jeg vet ikke hva morgendagen vil bringe. Mediene sier at Lapid og Bennet lykkes med deres forsøk på å holde Shas unna en felles koalisjon, hevder Yishai.

Yesh Atid vinnerne
En fersk meningsmåling viser at Yesh Atid har stor støtte i sin kamp mot ultra-ortodokse bibelskolestudenters nåværende rett til fritak fra førstegangstjenesten i 10 år. Hadde det vært valgt i dag, ville Likud/Israel Beiteinu fortsatt vært størst med 28 mandater. Det er 3 færre enn de vant i Knesset-valget i januar og 14 færre enn i 2009. Yesh Atid ville gått opp fra dagens 19 til 25 mandater. Også Bayit Yehudi går framover, fra 12 til 14 seter. Ap og Hatnua mister 3 mandater hver i undersøkelsen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart