Aryeh Deri. (Foto: Wikimedia Commons)
Aryeh Deri. (Foto: Wikimedia Commons)

Krever lederrollen i Shas for seg selv

Aryeh Deri truer med å trekke seg fra Knesset og stille som ordførerkandidat i Jerusalem dersom han ikke får styre Shas alene.

De siste årene har Eli Yishai fungert som partileder for det ultra-ortodokse Shas-partiet. Han har også vært innenriksminister i den avtroppende regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu. Men etter at den tidligere partilederen Aryeh Deri returnerte til politikken, har rollen vært delt mellom de to og boligminister Ariel Attias.

I 2000 ble Deri dømt til tre års fengsel og en bot på én million kroner, for å ha mottatt bestikkelser mens han var innenriksminister i perioden 1988-1993. I 2002 slapp han ut igjen tidligere for god oppførsel, etter å ha sonet 22 måneder.

Interne stridigheter
Deris politiske comeback har skapt store interne stridigheter i partiet. I oktober klarte Shas-bevegelsens religiøse leder, rabbiner Ovadia Yosef, å få til et kompromiss der Deri, Yishai og Attias delte på lederrollen. Men kun uker senere, da valglisten skulle leveres inn, oppstod nok et problem. Hvem skulle få førsteplassen på listen? For israelsk valglov tillater ikke at flere enn én partileder får topplasseringen.

Det kan høres ut som flisespikkeri for et parti som ikke har fått under 11 representanter inn i Knesset siden tidlig på 90-tallet. Men Shas var under et enormt press i hele valgkampen. Sentrum-venstre-partiene angrep dem fra den ene siden, med å love allmenn verneplikt, kutte i støtteordningene til jødiske bibelskoler, tillate offentlig transport på sabbaten og innføre en borgerlig ekteskapsordning. På høyresiden ønsket Bayit Yehudi og Israel Beiteinu mye av det samme. De populære lederne Yair Lapid (Yesh Atid) og Naftali Bennett (Bayit Yehudi) og deres partier, som kanskje var Shas’ største politiske rivaler, lå strålende an på målingene, mens Shas så ut til å gjøre et dårlige valg enn normalt.

Over eller ut
Aryeh Deri stiller nå et ultimatum i lederstriden. Enten blir han valgt inn som partileder, eller så trekker han seg fra Knesset og stiller som ordførerkandidat i Jerusalem.

– Det er umulig, og det var aldri mulig, å fungere på denne måten. Hver av oss fyrer opp hverandre, fordi det er slik systemet fungerer. Det er ingen myndighet, intet hieraki, ingen evne til å ta beslutninger. En slik situasjon har ingen sett før noe sted i verden, ikke i noe politisk parti, eller i en bedrift eller en avis, forklarer Deri til Times of Israel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart