Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Vi ønsker redelig skilsmisse, ikke et bryllup

Finansminister Yair Lapid (f.h.) sier han må snakke litt mindre om å overta jobben til statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Finansminister Yair Lapid (f.h.) sier han må snakke litt mindre om å overta jobben til statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
For finansminister Yair Lapid (Yesh Atid) er fredsprosessen et forsøk på å få til en "ærlig og redelig skilsmisse med palestinerne, ikke et bryllup".

Kort tid etter vinterens Knesset-valg utnevnte Time Magazine Yair Lapid som den neste kongen i israelsk politikk etter statsminister Benjamin Netanyahu. Yesh Atid-lederen hadde ført partiet fra intet, til å bli det nest største partiet i israelsk politikk og ble belønnet med en plass på deres liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

Da Jerusalem Post måneden senere lanserte sin årlige liste over verdens 50 mest innflytelsesrike jøder, var Lapid helt på toppen. Netanyahu var skjøvet ned på tredjeplass og hadde ifølge kåringen mistet sin helt suverene posisjon i israelsk politikk.

Men et stramt budsjett senere ligner Lapid mer på en politisk døgnflue, enn Israels nest mest mektige politiker. Skatteøkninger og velferdskutt, som ifølge regjeringen er helt nødvendige over en kortere periode, har gjort at hans politiske hvetebrødsdager har fått en svært brå stopp. I september spurte Ma’ariv hvilken politiker israelere flest er mest skuffet over. Lapid var den soleklare «vinneren» med 63 prosent av stemmene.

– Usikker på midlertidig avtale
I et intervju med Jerusalem Posts journalister Gil Hoffman og Niv Elis svarer finansministeren både på spørsmål om hans måneder i regjering og om framtiden for ham selv og israelsk politikk. Svarene bærer preg av at Lapid, en gang et idealistisk fjernsynsanker som kom for å «frelse» rikspolitikken, nå har møtt virkeligheten i døren.

Intervjuet kommer i forbindelse med den israelske avisens årlige diplomatikonferanse i neste uke, hvor Yair Lapid er et av trekkplasterne. Vi vil her se på noen av de mest interessante spørsmålene og svarene.

Du sa i et uforglemmelig intervju etter at du ledet partiet ditt til imponerende 19 Knesset-seter, at du trodde du ville bli Israels neste statsminister. Mener du fortsatt det?
– Jeg tror jeg må snakke litt mindre om det. Jeg har aldri lagt skjul på at da jeg gikk inn i politikken tenkte jeg på å gå hele veien, men at jeg ikke har dårlig tid. Denne regjeringen har mye å tilby. Den kan vare i alle fire årene. Så langt har jeg bare gjort de vanskelige og smertefulle tingene som en politiker hater å gjøre. Jeg trenger tid på å skape politisk profitt fra de tingene vi gjør nå. Så ja, men jeg har ikke dårlig tid og er ikke besatt av det.

Angrer du på at du tok på deg finansministerposten?
Jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok denne jobben. Jeg gikk inn i politikken for å kjempe for Israels middelklasse. Hvilket bedre sted finnes enn finansdepartementet for å gjøre det? Men jeg trodde ikke at min første kamp ville bli å forhindre økonomisk kollaps. Og jeg visste ikke hvilken arv jeg ville få (Israel gikk 50-60 milliarder i underskudd i 2012, under daværende finansminister Yuval Steinitz).

Vil ditt kontroversielle politiske bånd med Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett fortsette?
Jeg kan ikke skjønne annet. Naftali er en alliert og en venn. Vi er uenige om fredsprosessen (Yesh Atid er for kompromisser, Bayit Yehudi er imot), men han sier at så lenge vi ikke begynner evakueringen av bosetninger vil han forbli i regjeringen. Vi snakker fortsatt nesten hver dag.

Tror du at en diplomatisk avtale kan komme ut av den pågående fredsprosessen?
Dersom fredsprosessen ikke funker, så må den starte om igjen og om igjen. Det er kanskje «churchillsk». Hvis ikke det er det, så burde det være det. Aldri, aldri, aldri gi opp. Som jeg sa under valgkampen ønsker vi en ærlig og redelig skilsmisse med palestinerne, ikke et bryllup. Vi [i Yesh Atid] vil arbeide uten stans videre for å presse fredsprosessen framover. Ministerne får direkte oppdateringer fra [justis- og diplomatiminister] Tzipi Livni. Jeg ønsker ikke å gå i detaljer om hva som skjer i forhandlingene, fordi det ville vært uansvarlig. Jeg ønsker heller en fredsprosess enn en overskrift.

Ville du gått med på en midlertidig avtale med palestinerne?
Konflikten handler ikke om grenser, Jerusalem, sikkerhet, bosetninger eller palestinsk terror. Det handler om hat, smerte, manglende tillit og dårlige minner. Vi trenger en løsning som gir muligheten til å gå gjennom disse følelsene. Jeg tror ikke en midlertidig [palestinsk] stat er svaret på det, men tid er en av ingrediensene vi trenger om vi ønsker at sår skal leges. La oss si at jeg er usikker. Jeg vil ikke sette fredsprosessen i fare bare for å bli likt av noen eller bli invitert av de rette interesseorganisasjonene. Det er for viktig for meg.

Hvordan ser fredsprosessen og økonomien ut om fire år?
Økonomi og fred burde bli ett, og det vil de. Allerede om halvannet år vil økonomien bli bedre, fordi veksten vil gå opp og underskuddet vil gå ned. Vi sitter på et tog som går i riktig retning. Jeg er glad for at optimisme er en del av økonomien. Økonomi er en sosiologisk vitenskap. Dersom folk forstår at økonomien går riktig vei, så vil det gå raskere. I 1993, etter at Oslo-prosessen ble satt i gang, kom store internasjonale selskaper og økonomien fikk en eksplosiv vekst. Dersom optimisme hadde en tvillingsøster, ville det vært håp. Jeg er optimistisk for økonomien og håper på fredsprosessen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart