Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Tre uker kortere sommerferie for småbarn

Utdanningsminister Shai Piron (f.h.), statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara kaster glans over den jødiske konkurransen International Bible Quiz. (Illustrasjon: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Utdanningsminister Shai Piron (f.h.), statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone Sara kaster glans over den jødiske konkurransen International Bible Quiz. (Illustrasjon: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Utdanningsminister Shai Piron lanserte i dag sin andre skolereform. Blant annet vil de yngste elevene få tilbud om tre uker med frivillig skole om sommeren. Hensikten er å avlaste foreldre som sliter med å få sine ferier og barnas ferier til å gå opp.
Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Finansminister Yair Lapid (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)

På en felles pressekonferanse torsdag presenterte finansminister Yair Lapid og utdanningsminister Shai Piron den nye planen, som betyr mindre skolefri for første- og andreklassinger allerede i 2014.

Det nye skoleåret begynner nå 21. juli for Israels 200.000 yngste elever og 30.000 tredje- til femteklassinger i mindre kommuner, mens resten av elevene på de tre sistnevnte trinnene blir med i avtalen fra og med 2015.

De frivillige skoledagene vil bli fylt med undervisning innenfor kultur-, akademiske og kreative fag, opplyser de to Yesh Atid-ministerne.

– Det er en stor forskjell på antallet feriedager for barn og deres arbeidende foreldre. Slike ting veier tungt på foreldrene og vår jobb er å endre situasjonen, sier Lapid, som forklarer at programmet vil koste opp til 600 kroner per elev.

– Dette er ikke en prøveordning, det er en revolusjon. Vi er ansvarlige for alle barn i Israel, i alle døgnets timer og uavhengig av alder, hevdet Piron ifølge Times of Israel.

Meningene om det nye programmet er delte. Høyresidens papiravis Israel Hayom publiserte en kommentarartikkel av Yishai Ben Shalom i dag som lovpriste det. Men han gjør narr av Pirons beskrivelse av de ekstra skoledagene som en «revolusjon», siden han har gitt mange løfter om å innføre sårt tiltrengte reformer i skolesystemet.

– Bruken av ordet «revolusjon» burde han spart seg for til den dagen utdanningsministeren presenterer innføringen av en omfattende reform, som titalls komiteer har anbefalt […] Alt vi får nå er 14 [skole]dager med sommerleir. Det er forsåvidt bra, men det er alt det er, skriver han.

I Norge er det skolefritidsordninger som dekker en del av behovet som israelsk skolesystem nå skal dekke. I Israel ser man ut til å ha høyere akademiske ambisjoner for fritidsordningen.

Den første reformen utdanningsminister Piron innførte ble godkjent kort tid etter at den sittende regjeringen var på plass i vår. På grunn av et stramt budsjett og for å styrke det offentlige skolesystemet, har ultra-ortodokse privatskoler mistet 15 prosent av de statlige bidragene. Religiøse skoler som nekter å undervise statens pålagte kjernefag, som samfunnsfag, realfag og engelsk, vil miste all statsstøtte i ett år.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart