Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

EU-leder provoserte i Knesset

Europaparlamentets president Martin Schultz talte i Knesset onsdag. Foto: Wikimedia Commons.
Europaparlamentets president Martin Schultz talte i Knesset onsdag. Foto: Wikimedia Commons.
Da Europa-parlamentets president Martin Schultz talte i Knesset onsdag, kom han med flere støtteerklæringer til Israels rett til å eksistere i fred og sikkerhet, men også med en udokumentert beskyldning om israeleres og palestineres vannforbruk. Netanyahu mener EU-presidenten har ”selektiv hørsel”.

Hele den omfattende talen som Martin Schulz holdt i den israelske nasjonalforsamlingen er gjort tilgjengelig i engelsk oversettelse av Times of Israel. Innholdet bærer til en stor grad preg av støtteerklæringer til Israels rett til å eksistere i fred og sikkerhet, og sympati med det jødiske folkets historie. Han forsikret også tilhørerne om at EU ikke vil komme til å stille seg bak en boikott av Israel.

Men samtidig rettet han også kritikk mot Israel, og det var særlig på to punkter han vakte sterke reaksjoner.

 

Udokumenterte opplysninger

Den første av de to umiddelbart omstridte uttalelsene var en oppfordring til å lette blokaden av Gaza, fordi han mener den bidrar til å øke palestinernes frustrasjon og dermed til å gjøre israelerne mindre trygge.

– Blokaden av Gaza-stripen er deres reaksjon på angrep mot sivilbefolkningen. Men den hindrer reell utvikling og driver mennesker inn i fortvilelse, noe som i sin tur blir brukt av ekstremister. Kanskje blokaden skaper mer, ikke mindre, utrygghet, sa Schulz.

Den andre uttalelsen var en beskyldning om grov forskjellsbehandling i vanntilgangen for palestinere og israelere. Han refererte til at en ung mann i Ramallah for to dager siden hadde spurt ham hvordan det kunne ha seg at israelere kunne få bruke 70 liter vann hver dag, mens palestinerne bare fikk 17 liter.

 

– Selektiv hørsel

Da statsminister Netanyahu senere samme dag talte til Knesset, anklaget han EU-presidenten for å ha ”selektiv hørsel”, noe han ser på som ”karakteristisk for mange europeere”.

– Han [Schultz] sa at han besøkte Ramallah og hørte at en israelsk borger bruker fire ganger så mye vann som en palestiner. Ifølge både det palestinske vannverket og våre data, er dette ukorrekt. Parlamentets president sa etterpå ærlig at han ikke hadde sjekket tallene. Men det hindret ham ikke i å komme med skadelige anklager, sa Netanyahu.

– Samtidig som de gjentar anklager mot Israel uten å undersøke dem nærmere, forsegler de ørene sine overfor andre ting, fortsatte statsministeren, med referanse til at EU-presidenten forsikrer at Iran ikke lenger går inn for ødeleggelse av Israel.

 

Minister forlot salen

Økonomiminister Naftali Bennett fra det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi (Det jødiske hjemland), forlot forsamlingen i protest sammen med flere av sine partifeller, straks etter de to kontroversielle uttalelsene.

Like etter at talen var ferdig, sendte Bennett ut en uttalelse der han forlanger en unnskyldning fra Schultz for ”to løgner som palestinerne har servert ham”.

– Ordene vi hørte i Knessett er svært alvorlige. Stillhet i møte med usann propaganda legitimerer handlinger mot israelere. Jeg vil ikke akseptere falsk moralisering mot Israels folk i Israels Knesset. Særlig ikke på tysk, sa Bennett, som ikke var videre begeistret over at Schultz valgte å tale i denne forsamlingen på sitt morsmål tysk.

 

– Vil få korrekt informasjon

Bennett og hans partifeller møtte etterpå kritikk fra andre partier for sin synlige protest, der flere ropte under talen at Schultz kom med løgn, før de forlot salen.

Knessets ordstyrer Yuli Edelstein uttaler at den korrekte informasjonen om den påståtte ulikheten i tilgang på vann vil bli overlevert til gjesten, men at dette ikke er noe som skal gjøres ved å rope i plenum.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart