Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Rivlin vant presidentvalget

Reuven Rivlin avlegger som Knesset-medlem sin stemme i presidentvalget, hvor han selv gikk av med seieren. (Foto: Nyhetsbyrået Tazpit.)
Reuven Rivlin avlegger som Knesset-medlem sin stemme i presidentvalget, hvor han selv gikk av med seieren. (Foto: Nyhetsbyrået Tazpit.)
Israels tiende president blir Knesset-representant Reuven Rivlin fra Likud. Han vant den avgjørende runden med stemmegivning i Knesset, med 63 av 119 mulige stemmer.

Resultatet ble offentliggjort tirsdag klokken kvart over tre lokal tid, eller kvart over to norsk tid. Dette melder blant andre Times of Israel.

 

Innsettes 27. juli

Rivlin innsettes som president 27. juli, og overtar da posisjonen som landets seremonielle overhodet etter Shimon Peres.

Reuven Rivlin ble født i Jerusalem 9. september 1939, er gift med Nechama og har fire barn. Han er advokat og har bakgrunn som major i det israelske forsvaret. Rivlin kom på banen politisk i 1988, som Knesset-medlem og frem til 1993 også partileder for Likud, det samme partiet som statsminister Netanyahu tilhører. ordfører i Knesset. Han var kommunikasjonsminister fra 2001 til 2003. I to perioden var han ordfører for Knesset, fra 2003 til 2006 og fra 2009 til 2013. Ellers er han kjent i den israelske offentligheten for å være vegetarianer og en ivrig supporter av fotballaget Beitar Jerusalem.

 

Tror ikke på tostatsløsningen

Rivlin har tidligere uttalt at han som president ville komme til å ha mer fokus på innenrikspolitikk, og mindre på det utenrikspolitiske, i forhold til Shimon Peres.

I motsetning til den sittende presidenten Shimon Peres, har Reuven Rivlin ikke tro på visjonen om at en tostatsløsning vil være løsningen på konflikten med palestinerne.

– Israelere og palestinere er nødt til å leve sammen, men jeg er en utopist. Jeg har en visjon om at hele det jødiske folk [fra hele verden] vil komme og bo her. Og hvis det var ti millioner jøder her, ville vi ikke måtte oppgi noe, uttalte han før valget til Times of Israel.

Han sa samtidig at han som president ikke ville komme til å gå inn for å påvirke beslutningene som skal tas av Israels folkevalgte politikere, verken angående fredsprosessen eller andre temaer.

 

Netanyahu gratulerer

Statsminister Benjamin Netanyahu og Reuven Rivling har gjennom årene hatt et rivaliserende forhold preget av politiske uenigheter. I forkant av valget ble det rapportert at Netanyahu lenge var på utkikk etter andre kandidater å støtte, før han kom med sin offisielle tilslutning til Rivlins kandidatur. Men da resultatet var klart, overbrakte han sine gratulasjoner til den kommende presidenten.

– Du kommer fra en dyp og rik kilde av jødisk og israelsk tradisjon. Du er en mann av Jerusalem, og en mann av Israels land, sa Netanyahu til Rivlin.

Statsministeren påpekte at Rivlin som president vil ha to oppdrag: Å samle det israelske folket, og å representere Israel internasjonalt. Han ønsket ham lykke til i gjerningen.

 

Valgprosedyren

Prosedyren for å velge Israels neste president begynte i nasjonalforsamlingen Knesset i dag klokken 11 lokal tid, altså klokken 10 norsk tid. Alle de 120 folkevalgte representantene i Knesset var til stede for å avlegge sin stemme, med unntak av en som var på reise. For å vinne presidentvalget allerede i første runde, må en kandidat oppnå flertall alene, altså 61 eller flere stemmer. Med fem kandidater på listen, var det ventet at dette ikke ville skje. Når ingen av kandidatene i første runde har flertall, er det de to med flest stemmer som går videre til en finaleavstemning som avholdes samme dag, bare kort tid etter at resultatet har blitt klart.

Her kan du lese mer om den israelske prosedyren for valg av president.

 

Resultatet av stemmegivningen

Resultatet av den første avstemningen ble slik:

– Reuven Rivlin: 44 stemmer.

– Meir Sheetrit: 31 stemmer.

– Dalia Itzik: 28 stemmer.

– Dalia Dorner: 13 stemmer.

– Dan Shechtman: 1 stemme.

117 gyldige stemmer ble opptelt.

Seks kandidater var registrert, men en av dem, Benjamin Ben-Eliezer, trakk seg fra valget lørdag på grunn av anklager om økonomisk utroskap.

I finaleavstemningen mellom Rivlin og Meir Sheetrit, Knesset-representant for Tzipi Livnis parti Hatnua, vant Rivlin med 63 mot 53 stemmer.

Her kan du lese mer om de ulike kandidatene som deltok.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart