Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel kaller hjem sin ambassadør fra Sverige

Israels ambassadør til Sverige, Isaac Bachman. (Foto: Israels ambassade i Sverige)
Israels ambassadør til Sverige, Isaac Bachman. (Foto: Israels ambassade i Sverige)
Utenriksminister Avigdor Lieberman sier det er synd at den svenske regjeringen har valgt å ta i bruk virkemidler som gjør mye skade og ingen nytte. Midtøsten er mer komplisert enn IKEA-møbler, påpeker han.

Etter at Sverige torsdag ble det første EU-landet til å vedta anerkjennelse av ”staten Palestina”, kalte utenriksminister Avigdor Lieberman hjem Israels ambassadør til Sverige. Ambassadør Isaac Bachman skal i tiden fremover være stasjonert i Jerusalem, hvor han skal ta del i konsultasjoner omkring hvordan Israels diplomatiske forhold til Sverige skal arte seg i fremtiden, forteller Jerusalem Post.

– Stockholm trenger å forstå at forholdene i Midtøsten er mer kompliserte enn selvmonteringsmøbler fra IKEA, bemerket Lieberman tidligere i dag.

Han omtaler det svenske vedtaket som ”en uheldig avgjørelse som styrker ekstremistene”, og understreker at den eneste muligheten til å oppnå en avtale er å gjøre det gjennom forhandlinger. Denne typen anerkjennelse bidrar bare til å styrke urealistiske palestinske krav, og skyver dermed enhver mulig fredsavtale enda lenger bort, mener han.

– Det er synd at den svenske regjeringen har valgt å ta i bruk virkemidler som gjør mye skade og ingen nytte, sier Lieberman.

I Jerusalem er det diplomatiske miljøet preget av en oppfatning om at det svenske trekket har mer å gjøre med den interne politiske debatten i Sverige enn med Israel og palestinerne. Sosialdemokratene som vant valget for tre uker siden lovet for to år siden å ”anerkjenne Palestina” dersom de kom i regjering. Flere ikke navngitte israelske kilder kaller det absurd at en regjering som enda ikke har hatt makten i en måned engang, ”forsøker å spille på den internasjonale arenaen”.

Israels ambassade i Sverige publiserte en pressemelding samme dag, der de forklarer hvorfor de mener den svenske beslutningen er så negativ. De skriver:

”Den svenske beslutningen om å anerkjenne Palestina kommer til å styrke palestinernes vegring mot å forhandle med Israel. Dette kommer i en tid av pågående vold mot Israel, særlig i Jerusalem. Beslutningen kommer ikke til å føre til fred.

Sveriges beslutning kommer heller ikke til å føre til noen forandringer på bakken, men bare til enda mer ekstreme holdninger på palestinsk side, da ingen ettergivelser kreves av dem.

Beslutningen er kontroversiell, blant annet i EU, noe som også er grunnen til at tidligere svenske regjeringer har unngått den. Kritikken mot denne beslutningen er stor, både nasjonalt og internasjonalt.

Som en av de største bistandsgiverne, har Sverige stor innflytelse og dermed en stor mulighet til å kunne bidra til fred gjennom å føre palestinerne til forhandlingsbordet. Det er uheldig at dette ikke gjøres, og at man i stedet utøver press mot det land som i årtier har vært tvunget til å forsvare seg mot terrorisme, og som styres av demokratiske prinsipper med like rettigheter for alle borgere uavhengig av religion, kjønn eller politisk syn.

En fredsavtale og en tostatsløsning kan bare oppnås gjennom direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne.”


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart