Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Herzog og Livni har fortsatt svak ledelse foran Netanyahu

Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu er statsministerkandidater ved Knesset-valget 17. mars. (Foto: GPO)
Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu er statsministerkandidater ved Knesset-valget 17. mars. (Foto: GPO)
Det oppsto ingen store endringer i den politiske oppslutningen i Israel etter Netanyahus tale i Kongressen tirsdag. Han er fortsatt den mest populære statsministerkandidaten, men partiet hans ligger også fortsatt et hestehode bak opposisjonskoalisjonen.

Likud ville fått 23 seter i Knesset, mens opposisjonskoalisjonen bestående av Arbeiderpartiet med Isaac Herzog og Tzipi Livnis parti Hatnua ville blitt størst, med 24 seter – ett mandat mer – ifølge en ny meningsmåling fra Channel 2, som er gjengitt av Ynetnews.com.

Likud fikk ett mandat mer på denne målingen enn på den forrige, noe som kan indikere at oppslutningen hans fikk en svak stigning etter talen i Kongressen tirsdag. Arbeiderpartiet/Hatnua fikk samme resultat som på forrige måling. Talen ser altså ikke ut til å ha gitt umiddelbare store endringsutslag i det politiske landskapet i Israel.

 

Mest populær som statsministerkandidat

Til tross for den jevne oppslutningen til hver av de to partilistene, har Netanyahu hele tiden fått langt større oppslutning som statsministerkandidat enn Herzog. På denne undersøkelsen svarte 47 prosent at de ville ha Netanyahu som statsminister, mens bare 28 prosent foretrekker Herzog.

Om økningen i partioppslutning bare er svært moderat merkbart etter talen, viser undersøkelsen at Netanyahu uansett ser ut til å ha tjent mer enn han har tapt i politisk popularitet etter USA-turen. En fjerdedel av israelerne sier at talen i Kongressen tirsdag hadde gitt dem et betydelig forbedret inntrykk av den sittende statsministeren, og 19 prosent sa at de hadde fått et noe bedre inntrykk av ham enn de hadde hatt tidligere. Til sammen var altså 44 prosent mer positive til ham enn før talen. Omtrent like mange – 43 prosent – sier at de så talen men at den ikke påvirket deres oppfatning av statsministeren. Bare 12 prosent har blitt mer negative til ham etter talen. Åtte prosent sier talen skadet Netanyahu, og fire prosent sier at talen hadde en svært negativ effekt på deres oppfatning av ham.

 

Arabisk samlingsliste på tredjeplass

Etter Likud og Arbeiderpartiet/Hatnua er det den arabiske samlingslisten som kommer på tredje plass i oppslutning. Den består av fire arabiske antizionistiske partier, og får på meningsmålingen 13 mandater.

Deretter følger Naftali Bennetts nasjonalreligiøse parti Bayit Yehudi med 12 mandater, og like mange mandater går til Yair Lapids sentrumsparti Yesh Atid. Videre følger Moshe Kahlons nystartede parti Kulanu med åtte mandater. Utenriksminister Avigdor Liebermans høyreparti Yisrael Beyteinu får seks mandater. Det gjør også hvert av de to ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism, og det sosialistiske venstrepartiet Meretz.

I tillegg får Yachad, et ultraortodoks parti med utspring fra Shas, fire mandater. Om de kommer inn, kommer an på om de klarer å passere den økte sperregrensen på 3,25 prosent oppslutning valgdagen.

Ifølge meningsmålingen har 15 prosent av velgerne ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på ved Knesset-valget 17. mars.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart