Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Herzog og Livni øker forspranget på Netanyahu

Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu er statsministerkandidater ved Knesset-valget 17. mars. (Foto: GPO)
Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu er statsministerkandidater ved Knesset-valget 17. mars. (Foto: GPO)
De siste meningsmålingene før Knesset-valget viser at Zionist Union nå ligger an til å få tre eller fire flere mandater i Knesset enn Netanyahus parti Likud.

De siste fire dagene før Knesset-valget publiseres det ikke nye meningsmålinger. Det nærmeste man kommer en pekepinn om resultatet av morgendagens valg i Israel, er altså meningsmålingene som ble publisert fredag. Den gjennomgående trenden på disse målingene er at Zionist Union, altså felleslisten til Arbeiderpartiet og Hatnua, som har Isaac Herzog og Tzipi Livni som statsministerkandidater for to år hver, har tatt en litt større ledelse foran Likud og Netanyahu enn de har hatt tidligere i valgkampen. Resultatet varierer mellom to og fire mandaters forskjell mellom de to rivalene. Her er tallene fra noen av fredagens målinger, gjengitt fra Times of Israel.

 

Ma’ariv: 25-21

På avisen Ma’ariv sin meningsmåling fikk Zionist Union 25 mandater og Likud 21. Sentrumspartiet Yesh Atid fikk 13 mandater, det samme gjorde den arabiske og kommunistiske felleslisten. Høyrepartiet Bayit Yehudi med partileder Naftali Bennett fikk 11 mandater, nystartede Kulanu fikk 10, de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism (UTJ) fikk henholdsvis 7 og 6, venstrepartiet Meretz fikk 5 og det nystartede nasjonalreligiøse høyrepartiet Yachad fikk 5 mandater. Utenriksminister Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu ble minst på denne målingen, med fire mandater – det minste som er mulig å få på grunn av den nye sperregrensen på 3,25 prosent.

 

Walla: 25-23

Nyhetsnettstedet Wallas undersøkelse ga Zionist Union 25 mandater og Likud 23, altså bare to mandaters ledelse til opposisjonen. Yesh Atid og den arabiske og kommunistiske felleslisten fikk 12 hver, Bayit Yehudi fikk 11, Kulanu 9, Shas og UTJ 7 hver, Yisrael Beiteinu 6, og Meretz og Yachad fikk 4 her.

 

Yedioth Aharonoth: 26-22

På avisen Yedioth Aharonoths måling fikk Zionist Union 26 mandater, og dermed en ledelse på fire mandater over Likuds 22. Den arabiske og kommunistiske felleslisten fikk 13 mandater, Yesh Atid og Bayit Yehudi 12 hver, Kulanu 8, Shas 7, UTJ 6, Yisrael Beiteinu og Meretz 5 hver og Yachad 4.

 

Channel 1: 25-22

Målingen fra tv-kanalen Channel 1 ga Zionist Union 25 mandater, og Likud 22. Yesh Atid og den arabiske og kommunistiske felleslisten fikk 12 hver, Bayit Yehudi fikk 11, Kulanu 9, Shas 8, UTJ 7, Yisrael Beiteinu 6, og Meretz og Yachad 4 hver.

 

Statsminister Benjamin Netanyahu uttaler at det er en reell fare for at opposisjonen kan vinne valget og at Herzog tar over som statsminister, men at han likevel ikke angrer på ha skrevet ut nyvalg, fordi den nåværende regjeringskoalisjonen ikke kunne ha fungert lenger.

Både Herzog og Netanyahu har utelukket at de vil vurdere å inngå allianse etter valget, og regjere i to år hver, slik det har vært spekulert i fordi målingene har vært så jevne lenge.

Selv om Herzog og Livnis partiliste har ledelsen over Likud, mener de fleste analytikere at Likud har større muligheter for å lykkes med å samle støtte til en koalisjon, og at Netanyahu dermed uansett har størst sjanse til å vinne statsministerkampen, slik sammensetningen av Knesset ser ut. Her kan du lese en av analysene som konkluderer slik.

Her kan du lese hvordan de ulike partiene ser på fredsprosessen og konflikten med palestinerne.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart