Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu er statsministerkandidater ved Knesset-valget 17. mars. (Foto: GPO)
Isaac Herzog og Benjamin Netanyahu er statsministerkandidater ved Knesset-valget 17. mars. (Foto: GPO)

Herzog og Livni øker forspranget på Netanyahu

De siste meningsmålingene før Knesset-valget viser at Zionist Union nå ligger an til å få tre eller fire flere mandater i Knesset enn Netanyahus parti Likud.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

De siste fire dagene før Knesset-valget publiseres det ikke nye meningsmålinger. Det nærmeste man kommer en pekepinn om resultatet av morgendagens valg i Israel, er altså meningsmålingene som ble publisert fredag. Den gjennomgående trenden på disse målingene er at Zionist Union, altså felleslisten til Arbeiderpartiet og Hatnua, som har Isaac Herzog og Tzipi Livni som statsministerkandidater for to år hver, har tatt en litt større ledelse foran Likud og Netanyahu enn de har hatt tidligere i valgkampen. Resultatet varierer mellom to og fire mandaters forskjell mellom de to rivalene. Her er tallene fra noen av fredagens målinger, gjengitt fra Times of Israel.

 

Ma’ariv: 25-21

På avisen Ma’ariv sin meningsmåling fikk Zionist Union 25 mandater og Likud 21. Sentrumspartiet Yesh Atid fikk 13 mandater, det samme gjorde den arabiske og kommunistiske felleslisten. Høyrepartiet Bayit Yehudi med partileder Naftali Bennett fikk 11 mandater, nystartede Kulanu fikk 10, de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism (UTJ) fikk henholdsvis 7 og 6, venstrepartiet Meretz fikk 5 og det nystartede nasjonalreligiøse høyrepartiet Yachad fikk 5 mandater. Utenriksminister Avigdor Liebermans parti Yisrael Beiteinu ble minst på denne målingen, med fire mandater – det minste som er mulig å få på grunn av den nye sperregrensen på 3,25 prosent.

 

Walla: 25-23

Nyhetsnettstedet Wallas undersøkelse ga Zionist Union 25 mandater og Likud 23, altså bare to mandaters ledelse til opposisjonen. Yesh Atid og den arabiske og kommunistiske felleslisten fikk 12 hver, Bayit Yehudi fikk 11, Kulanu 9, Shas og UTJ 7 hver, Yisrael Beiteinu 6, og Meretz og Yachad fikk 4 her.

 

Yedioth Aharonoth: 26-22

På avisen Yedioth Aharonoths måling fikk Zionist Union 26 mandater, og dermed en ledelse på fire mandater over Likuds 22. Den arabiske og kommunistiske felleslisten fikk 13 mandater, Yesh Atid og Bayit Yehudi 12 hver, Kulanu 8, Shas 7, UTJ 6, Yisrael Beiteinu og Meretz 5 hver og Yachad 4.

 

Channel 1: 25-22

Målingen fra tv-kanalen Channel 1 ga Zionist Union 25 mandater, og Likud 22. Yesh Atid og den arabiske og kommunistiske felleslisten fikk 12 hver, Bayit Yehudi fikk 11, Kulanu 9, Shas 8, UTJ 7, Yisrael Beiteinu 6, og Meretz og Yachad 4 hver.

 

Statsminister Benjamin Netanyahu uttaler at det er en reell fare for at opposisjonen kan vinne valget og at Herzog tar over som statsminister, men at han likevel ikke angrer på ha skrevet ut nyvalg, fordi den nåværende regjeringskoalisjonen ikke kunne ha fungert lenger.

Både Herzog og Netanyahu har utelukket at de vil vurdere å inngå allianse etter valget, og regjere i to år hver, slik det har vært spekulert i fordi målingene har vært så jevne lenge.

Selv om Herzog og Livnis partiliste har ledelsen over Likud, mener de fleste analytikere at Likud har større muligheter for å lykkes med å samle støtte til en koalisjon, og at Netanyahu dermed uansett har størst sjanse til å vinne statsministerkampen, slik sammensetningen av Knesset ser ut. Her kan du lese en av analysene som konkluderer slik.

Her kan du lese hvordan de ulike partiene ser på fredsprosessen og konflikten med palestinerne.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart