Statsminister Benjamin Netanyahu og Shas' leder Aryeh Deri. (Foto: Statsministerens kontor / Flickr.com / Wikimedia Commons)

Shas går i regjering

Mandag kveld har det ultraortodokse partiet Shas underskrevet en koalisjonsavtale med statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Dermed blir begge de ultraortodokse partiene i Knesset med i den kommende regjeringen. Shas’ partileder Aryeh Deri har sikret seg posten som økonomiminister, ifølge Ynetnews.com.

Shas får i tillegg religionsdepartementet og departementet for utvikling av regionene Negev og Galilea. De får også visefinansministeren.

Dermed er det klart at de har vunnet kampen mot det nasjonalreligiøse partiet Bayit Yehudi om religionsdepartementet, som begge disse partiene gjerne ville ha. Bayit Yehudi er nå det siste av partiene som ga sin støtte til Netanyahu som statsminister som det fortsatt gjenstår å fullføre forhandlingene med.

Shas-leder Aryeh Deri er fornøyd med resultatet.

– Jeg har gitt løfter, og jeg har tenkt å holde det vi lovet før valget: null moms på grunnleggende matprodukter, boligreform og økt minstelønn, sier han.

 

Ett parti til er nødvendig

Tidligere i dag ble det klart at Avigdor Lieberman og partiet Yisrael Beiteinu ikke blir med i regjeringen.

Fra før har Netanyahu inngått koalisjonsavtaler med to partier: Det nystartede sentrumspartiet Kulanu som har utspring fra hans eget parti Likud, og det ultraortodokse partiet United Torah Judaism.

Selv med Shas på laget trenger Netanyahu enda en partner for å oppnå flertall i Knesset. Dersom Bayit Yehudi går i regjering, slik de fleste har regnet med hele tiden, vil koalisjonen ha støtte fra 61 av 120 mandater – akkurat nok til å få regjeringen godkjent.

 

Koalisjon med rivalen?

Shas-leder Deri oppfordrer nå Netanyahus rival under valgkampen, lederen for Zionist Union Isaac Herzog, til å søke koalisjon og bli med i regjeringen.

– Det finnes en reell mulighet for å få en sosialt orientert regjering nå, sier han.

Ifølge Times of Israel sier Deri også at han hele tiden har argumentert for en bredest mulig koalisjon, men at han samtidig ser at det noen ganger kan være fordeler med en liten og homogen koalisjon framfor en videst mulig sammensetning.

Både Herzog og Netanyahu har avskrevet muligheten for å ende opp i samlingsregjering både under valgkampen og etterpå. Herzog gjentok i dag at han er fast bestemt på å lede en mest mulig effektiv opposisjon i denne Knesset-perioden.

 

Kulanu-leder: – Trenger en større koalisjon

Kulanu-leder Moshe Kahlon har også uttrykt bekymring over at regjeringskoalisjonen nå kan ende med et så knapt flertall som 61 mot 59 Knesset-medlemmer (Israels lover tillater ikke mindretallsregjeringer, så enhver regjering må ha støtte fra et flertall i Knesset for å unngå nyvalg).

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen i dag, at en 61-seters regjering er ingen god regjering – og slett ikke med tanke på de oppgavene som venter på oss, sa Kahlon.

Han varsler at han vil dele sitt syn med Netanyahu, og at han ”ikke er i tvil om at Netanyahu vil arbeide for å utvide koalisjonen, enten ved å appellere til andre partier om å bli med, eller ved å invitere Lieberman tilbake”.

Foreløpig har det kommet sterk kritikk fra Likud-hold mot Liebermans overraskende retrett.

Så gjenstår det å se hvilke skritt Netanyahu vil ta for å komme i mål med en sterkest mulig koalisjon før forhandlingsfristen går ut onsdag.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart