Justisminister Ayelet Shaked fra partiet Bayit Yehudi. (Foto: Wikimedia Commons)
Justisminister Ayelet Shaked mener Breaking the Silence demoniserer Israel og landets soldater. (Foto: Wikimedia Commons)

Hun er regjeringens største overraskelse

Det som til nå har vært det mest oppsiktsvekkende ved Netanyahus koalisjonsavtaler, er valget av justisminister. Mange har reagert med overraskelse på at den relativt ukjente Bayit Yehudi-politikeren Ayelet Shaked har fått den prestisjetunge stillingen.

Ayelet Shaked er en sekulær jøde i et nasjonalreligiøst parti. Før partileder Naftali Bennett presset gjennom kravet om at hun skulle bli justisminister i den nye regjeringen, har hun to års erfaring som Knesset-medlem. Noe av årsaken til at hun løftes så sterkt fram i partiet, kan være at hennes sekulære ståsted passer godt inn i Bayit Yehudis forsøk på å nå nye velgergrupper utenfor de ortodokse miljøene, der kjernevelgerne deres finnes. Det skriver Times of Israel i en artikkel om hvem denne ukens nyeste politikerkjendis egentlig er.

 

Dataingeniør og småbarnsmor

Shaked kommer fra den nordlige delen av Tel Aviv. Hun fylte 39 år 7. mars. Hun er datter av en ashkenazi-jødisk mor med politisk ståsted på venstresiden, og en irakisk far som stemmer på Likud. Hun har fortalt at politikk sjelden var et tema i hjemmet da hun vokste opp, men at hun har plassert seg selv på høyresiden helt siden hun som barn så en tv-debatt mellom Yitzhak Shamir og Shimon Peres. Hun bor fortsatt i den samme bydelen i Tel Aviv som hun vokste opp i. Hun er gift med en jagerflypilot og har to små barn.

Under vernepliktstjenesten ble hun for alvor interessert i politikk, samtidig som hun ble kjent med mange nasjonalreligiøse zionister og fant sine egne synspunkter hos dem.

Hun er utdannet dataingeniør ved universitetet i Tel Aviv. Før hun begynte å arbeide på full tid som politiker, jobbet hun med programvareutvikling for selskapet Texas Instruments.

Hun begynte sitt politiske liv i Netanyahus parti Likud. Fra 2006 til 2008 jobbet hun som direktør ved Netanyahus administrasjon. Hun forlot administrasjonen samtidig som Naftali Bennett. Ifølge medierapporter skal det ha skyldtes en konflikt med Benjamin Netanyahus kone Sara. I januar 2012 tiltrådte hun som koordinator for Likud-partiet, men hun sa opp etter et halvt år og gikk over til Bayit Yehudi. Der ble hun satt på 5. plass på partiets liste, og var dermed blant de 12 representantene som kom inn i Knesset etter valget i 2013.

 

Her er noen av de politiske sakene der hun har utmerket seg:

– Hun støtter de ortodokse jødene i synet på at offentlig transport bør være forbudt på sabbaten, selv om hun personlig reiser på sabbater.

– Hun spilte en nøkkelrolle da loven om obligatorisk verneplikt for de ultraortodokse jødene ble innført. De har hatt unntak fra verneplikten, noe Yesh Atid-leder Yair Lapid gikk i spissen for å få slutt på i forrige Knesset-periode. Denne loven ser riktignok nå ut til å bli reversert, ifølge koalisjonsavtalen Netanyahu har inngått med det ultraortodokse partiet United Torah Judaism.

– Hun har kjempet for et lovforslag som vil innskrenke maktområdet til Høyesterett. Høyesterett overstyrer i visse tilfeller politiske avgjørelser i nasjonalforsamlingen, og det er dette hun vil ha mindre grad av mulighet for.

– Hun har argumentert for at myndighetene bør fortsette å deportere afrikanske innvandrere, og forsvart praksisen med at innvandrerne plasseres i et mottak i Negev.

– Hun støttet innføringen av loven som befester Israels status som en jødisk stat.

 

Venstresidekritikk og Facebook-sjokk

I samfunnsdebatten er hun en skarp kritiker av den israelske venstresiden. I en kronikk i Ha’aretz har hun beskrevet den politiske venstresiden som virkelighetsfjern og uten selvkontroll.

Sommeren 2014 postet hun en kontroversiell artikkel på Facebook. Den samme dagen som tre jødiske tenåringsgutter ble funnet drept, delte hun en artikkel av Uri Elitzur der palestinske barn ble kalt for ”små slanger”. Argumentasjonen i artikkelen handlet om at det kan rettferdiggjøres å bombe sivile når disse har valgt å gi husrom til terrorister og støtte terroraktivitet. Dagen etter Facebook-posten ble den arabiske gutten Muhammad Abu Khdeir brutalt drept av jødiske ekstremister. Shaked fikk en massiv bølge av sterk kritikk i den israelske samfunnsdebatten for at hun hadde delt en slik kontroversiell artikkel med ytterliggående innhold. Hun har blitt beskyldt for å støtte folkemord på palestinerne på grunn av delingen av artikkelen. Men i et intervju med det amerikanske nyhetsnettstedet The Daily Beast har hun tatt avstand fra de verste tolkningene av budskapet.

– Det jeg sa var at vi ikke bør inngå en fredsavtale med det folket som har barnemordere som helter. I Israel er vi alle skamfulle over det som skjedde med Muhammad Abu Khdeir. Men palestinerne ser på våre barns mordere som helter, sa hun.

I det samme intervjuet opplyste hun at hun selv hadde blitt truet på livet og trengte ekstraordinær sikkerhetsbeskyttelse på grunn av det hun mener var medienes overdrivelser og feiltolkning av Facebook-posten.

En opplysning av det mer trivielle slaget er at hun ifølge en meningsmåling nylig er kåret til den best utseende kvinnelige Knesset-representanten. Den samme undersøkelsen kåret Yesh Atid-leder Yair Lapid til den best utseende mannlige representanten.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart