Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Netanyahu vil forhandle om bosetningene

Benjamin Netanyahu og Federica Mogherini møttes i Jerusalem 20. mai. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Federica Mogherini møttes i Jerusalem 20. mai. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu vil ha samtaler med de palestinske myndighetene om størrelsen og grensene for bosetningsblokkene på Vestbredden.

Dette ga han uttrykk for i et møte med EUs utenrikspolitiske leder Federica Mogherini i forrige uke, skriver Ha’aretz.

I møtet sa Netanyahu at han ønsker å gjenoppta samtalene med de palestinske selvstyremyndighetene så snart som mulig. Målet hans for samtalene er å oppnå enighet om grensene for de største bosetningsblokkene på Vestbredden, som det er inneforstått at Israel i alle tilfeller vil komme til å annektere når en eventuell fredsavtale inngås. På denne måten vil Netanyahu bringe klarhet til spørsmålet om hvor på Vestbredden Israel skal kunne fortsette å bygge boliger.

– Det er åpenbart at det finnes områder som vil forbli under israelsk kontroll om en avtale blir inngått, på samme måte som det også er åpenbart at det finnes områder som vil forbli under palestinsk kontroll. Derfor kan vi komme videre ved å bli enige om hvilke områder vi kan fortsette å bygge i, som i alle tilfeller vil forbli under israelsk kontroll, sa Netanyahu ifølge Ha’aretz’ kilde.

Det er første gang siden 2009 at Netanyahu går ut med et initiativ til å forhandle konkret om bosetningsblokkenes grenser og byggeaktiviteten i dem.

Mogherinis hensikt med besøket var å avklare om det er grunnlag for å fornye fredssamtalene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene. Netanyahu mener det var et svært viktig og vellykket møte. De eneste israelerne som var til stede i det lukkede møtet sammen med Netanyahu var den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Joseph Cohen og statsministerens spesialutsending til fredsforhandlingene, advokaten Isaac Molho.

 

”To stater for to folk”

I møtet skal Mogherini ha uttrykt at hun verdsetter statsministerens uttalelser, men at det gjenstår å se ”hvilke praktiske skritt Israel vil ta på bakken for å bygge opp under forpliktelsen til å jobbe for to stater for to folk”.

Ha’aretz bemerker at dette er første gang Mogherini har brukt begrepet ”to stater for to folk” framfor ordet ”tostatsløsning”. Det kan forstås som en diplomatisk måte å vise en ny grad av anerkjennelse av Israels krav om å bli akseptert av palestinerne som en jødisk stat, en anerkjennelse de palestinske myndighetene aldri har villet gi.

Da Netanyahu og Mogherini møtte pressen i forbindelse med møtet, gjorde Netanyahu det klart at han fortsatt står fast ved prinsippet om ”to stater for to folk”.

 

Vil dra palestinerne tilbake til forhandlingsbordet

Mogherini arbeider for tiden med å mobilisere de sunnimuslimske araberstatene til å legge press på de palestinske selvstyremyndighetene om å gå tilbake til forhandlingsbordet. De siste dagene har hun møtt utenriksministrene fra Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar, Oman, Kuwait og Bahrain. Hun har utfordret dem til å slutte opp om en fornyelse av fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, og til å lage en ny og oppdatert variant av det arabiske fredsinitiativet som ble lansert i 2003.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart