Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Silvan Shalom talte på Herzliya-konferansen mandag 8. juni. (Foto: Herzliya-conference.org)
Silvan Shalom talte på Herzliya-konferansen mandag 8. juni. (Foto: Herzliya-conference.org)

– Israel vil være en reell partner for fred hvis motparten vil forhandle

Det lover Israels forhandlingsleder Silvan Shalom.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Den årlige Herzliya-konferansen, som handler om forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikk, går av stabelen denne uken. Innenriksminister og nyutnevnt forhandlingsleder i fredsprosessen med palestinerne, Silvan Shalom fra Likud, talte på konferansen mandag. Der lovet han at Israel fortsatt ønsker seriøse fredsforhandlinger, ifølge Times of Israel.

– Hvis palestinerne vil være seriøse og er klare til å sette seg ned og ha reelle forhandlinger, lover jeg dem at de vil finne en reell partner i Israel. Jeg oppfordrer palestinerne til å fornye forhandlingene uten forhåndsbetingelser, jo før jo bedre.

– Vi kan ikke oppnå en løsning uten å inngå kompromiss. Ingen kan påtvinge oss en løsning. Ingen kan tvinge oss til å akseptere en løsning vi ikke kan leve med, fortsatte han.

 

– Ønsker å gjenoppbygge Gaza

Shalom kommenterte også situasjonen i Gaza. Han understreket at Israel ønsker å være med på gjenoppbyggingen av Gaza, og at selv når Egypt har stengt sin grenseovergang til Gaza, holder Israel grensen åpen. Den siste tiden har om lag 800 lastebiler daglig kjørt inn til Gaza med importvarer, sa han.

– Vi ønsker å ta del i gjenoppbyggingen av Gaza, men vi kan ikke tolerere at selv når vi gjør alt vi kan for å hjelpe dem, så skyter de raketter mot Israel, sa han, og viste til rakettangrepene de siste dagene.

Shalom tok i tillegg til orde for å opprette en regional konferanse for fred og økonomi.

– Jeg oppfordrer alle moderate stater til å komme sammen til en konferanse med fokus på fred og økonomi, uttalte ministeren.

Han understreket viktigheten av regional enhet i møte med trusselen fra Iran, som han sa ”forsøker å destabilisere regionen”.

 

Hotovely: – Det er ikke vi som er problemet

Statssekretær i utenriksdepartementet, Tzipi Hotovely fra Likud, har den daglige ledelsen i utenriksdepartementet inntil Netanyahu utnevner en utenriksminister. Hun uttalte at tostatsløsningen ikke er i sikte i overskuelig framtid. Problemer er at palestinerne heller vil ha konfrontasjon enn sameksistens, mente hun.

– Det finnes en visjon om at de to folkene bør skilles for sameksistensens skyld. Men i dag er tostatsløsningen ikke i sikte, sa hun.

– Jo mer Israel tilbød palestinerne, desto mer trakk palestinerne seg tilbake fra forhandlinger, til de til slutt forlot fredsforhandlingene og i stedet begynte å søke ensidig anerkjennelse av en palestinsk stat hos FN. Det er ikke vi som er problemet i fredsprosessen, det er palestinerne. Palestinerne ønsker sterkere å ta avstand fra oss enn å få en stat.

 

– Verden bør stille krav til palestinerne

Hotovely sa at Israel bør kreve at verdenssamfunnet legger press på palestinerne for å frambringe en dyptgående forandring i tankegangen deres, ”fra et samfunn med et negativt ethos som oppmuntrer selvmordsbombere og oppvigler til hat og terror, til et samfunn der man er klare til å leve med Israel som nabo og anerkjenner oss som en jødisk stat”.

Jerusalem Post skriver at Hotovely tok til orde for at Israel bør satse enda sterkere på å legge til rette for innvandring av jøder fra diasporaen. Dette er løsningen på spørsmålet om hvordan man skal bevare et jødisk flertall i landområdet mellom elven Jordan og Middelhavet, dersom tostatsløsningen ikke viser seg å bli realiserbar, argumenterte hun, og minnet om at det fortsatt finnes ni millioner jøder som ikke har flyttet til Israel.

 

Shaked: – Israel bør stå sammen med kurderne

Justisminister Ayelet Shaked fra Bayit Yehudi talte på Herzliya-konferansen tirsdag. I likhet med Shalom satte hun fokus på at Israel bør bygge allianser med de moderate kreftene i regionen. Hun påpekte at når det europeisk-konstruerte kartet over Midtøsten er i ferd med å gå i oppløsning, og Iran samtidig framstår som en stadig større regional trussel, har Israel mange muligheter til å alliere seg med de moderate araberstatene. En slik allianse vil kunne vippe maktbalansen i Midtøsten i Israels favør og gi Israel økt innflytelse i regionen, sa hun.

– Den største alliansemuligheten som ligger foran oss nå, er å styrke forbindelsene med den kurdiske nasjonen, som jeg gjerne vil henvende meg til. Den jødiske nasjonen og den kurdiske nasjonen deler en historie av gjensidig respekt og har felles interesser, blant annet av å bekjempe Den islamske staten, sa justisminister Ayelet Shaked, ifølge Jerusalem Post.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart