Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Vi må framelske alle muligheter for fred

Hilik Bar er viseordfører i Knesset. Han besøkte MIFFs europeiske Israel-konferanse. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Hilik Bar talte på MIFFs europeiske Israel-konferanse i 2016. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Viseordføreren for Israels nasjonalforsamling Knesset, Hilik Bar, gjestet MIFFs europeiske Israel-konferanse i helgen. Han takket for støtten fra norske og andre europeiske Israel-venner, og forklarte i foredrag hvordan han har tro på at en framtid med fred kan bli mulig. Se video av foredraget her.

Som viseordfører i Knesset har Hilik Bar en rolle som langt på vei tilsvarer visestortingspresidentene i Norge. Han er folkevalgt fra Arbeiderpartiet, som i denne perioden er en del av felleslisten Zionist Union sammen med Tzipi Livnis parti Hatnua. Dermed er han en del av opposisjonen i Knesset (dagens regjeringskoalisjon har støtte fra 61 mandater, mens de 59 øvrige utgjør opposisjonen). Men til Norge og til MIFF kom han ikke først og fremst som opposisjonspolitiker, understreket han i begynnelsen av foredraget – han kom som representant for Knesset og for Israel.

– En stat som blir til etter 2.000 år i eksil er ikke noe annet enn et mirakel. Det hebraiske språket er blomstret opp. Israel har fått ørkenen til å blomstre. Det jødiske folket i Israel har skapt et sterkt og livskraftig Israel som pulserer av innovasjon. Hver dag kjemper vi for å flytte grensene for hva medisin og teknologi kan oppnå. Vi er et fristed av demokrati midt i hjertet av Midtøsten, åpnet Hilik Bar.

 

Det grunnleggende spørsmålet

– Vi har kjempet seks kriger på sju tiår og ikke tapt én – det ville vi ikke hatt råd til. Det er denne realiteten som har formet mitt sterke ønske om varig fred, fortsatte han.

– Vi må framelske alle muligheter for fred – vi trenger en fred som vil bringe framgang til hele regionen og gagne ikke bare oss, men alle nasjonene rundt oss, slo Bar fast, og forklarte:

– I en virkelighet der vi på den ene siden virkelig ønsker fred og på den andre siden er nødt til å forstå og forholde oss til det nabolaget vi lever i, må vi alltid stille våre fiender ett grunnleggende spørsmål: Vil dere bo her ved siden av oss, eller vil dere bo her i stedet for oss? Hvis dere vil bo her ved siden av oss, er vi innstilt på å gjøre hva som helst for å oppnå fred mellom oss og dere – så hviler det på deres skulder å vise at også dere har den samme innstillingen. Men hvis dere ønsker å bo her i stedet for oss, enten det er som et uttalt mål eller i form av en skjult agenda – da skal dere vite at det kommer aldri til å skje.

 

Veien videre mot en fredsavtale

Som leder for Knessets arbeidsgruppe for tostatsløsningen har Hilik Bar årelang erfaring i å forholde seg til Mahmoud Abbas og resten av det palestinske lederskapet. De faste møtene hans med Abbas tok slutt da Fatah inngikk samlingsregjering med terrororganisasjonen Hamas i 2014. Oppfatningen til Zionist Union, som Bar representerer, er at Israels neste trekk nå bør være å legge fram et konkret tilbud om en fredsplan overfor palestinerne.

– Vi bør tilby Abbas en fredsplan. Vi bør legge et papir på bordet og foreslå for palestinerne og for verden det man må foreslå for å oppnå en tostatsløsning med et demilitarisert Palestina og uten flyktningenes rett til å vende tilbake. Sier Abbas ja, har vi en sluttstatusavtale. Sier han nei, hviler det på ham å gjøre neste trekk, mener Bar.

Premissene bak fredsforslaget han ønsker å legge fram, er det stor grad av tverrpolitisk enighet om i Israel:

– To nasjonalstater for to folk er den eneste mulige løsningen på konflikten. Ikke tro på ideene om at en eller tre stater kan løse konflikten. ”Isra-stina” ville være slutten på den zionistiske drømmen, for den demografiske kampen kan vi ikke vinne. Hvis vi vil se Israel som det jødiske folkets nasjonale hjem for alltid, må vi dele oss i to stater.

– Mahmoud Abbas er en partner for fred. Han er ikke en perfekt partner, blant annet fordi han har svak oppslutning og liten grad av gjennomføringskraft, men han er likevel den partneren vi har å forholde oss til.

– Hamas er et regime som det siste året har vært villig til å bruke sement for 800 millioner dollar til å bygge tunneler for å kunne angripe Israel. Dette er ikke en rasjonell medspiller. Det vil ikke bli Hamas vi inngår en endelig fredsavtale med. Gaza kan ikke forbli slik det er i dag.

– Ingen vil kunne få oss til å tillate en palestinsk stat som vil kunne sette Israel i fare.

 

Håper på arabisk støtte

Hilik Bar understreket at det ikke bare er Israel, men også palestinerne, som vil måtte gjøre store innrømmelser dersom en fredsløsning skal kunne bli mulig. Kravet om å få overta store deler av Jerusalem vil ikke fullt ut kunne innfris. Kravet om flyktningenes rett til å vende tilbake vil måtte avslås eller begrenses.

– Vestbredden er Judea og Samaria, den jødiske sivilisasjonens krybbe. Ved å overgi disse områdene til palestinerne, vil Israel allerede ha gjort en svært stor innrømmelse, påpekte han.

Slik situasjonen er i dag, ser Bar ingen muligheter for at en palestinsk leder alene skal kunne få gjennomslagskraft til å kunne inngå en realistisk fredsavtale med Israel. Det mest nærliggende håpet ser han i å finne støtte hos moderate krefter i de arabiske landene.

– Vi må gi oppmerksomhet til de moderate elementene i Den arabiske liga, de vi tror er innstilt på å leve her ved siden av oss og ikke i stedet for oss. Noen ganger er din fiendes fiende en partner – om ikke akkurat en venn.

Han viste til at den felles trusselen fra Iran har skapt nye muligheter for samarbeid med en del av de arabiske landene.

 

Her kan du lese flere saker om MIFFs europeiske konferanse og se videoer av foredragene.

 

Her kan du se bildeserie fra konferansen.

 

Se video av hele det interessante foredraget:

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart