Avi Gabbay (Foto: Twitter)
Avi Gabbay (Foto: Twitter)

Miljøvernminister Avi Gabbay trakk seg fra regjeringen

Den politiske uroen i Israel fortsetter.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Miljøvernminister Avi Gabbay fra partiet Kulanu, som regnes å være et sentrum-høyre-parti, kunngjorde fredag at han trekker seg i protest mot at partiet Yisrael Beiteinu blir en del av regjeringskoalisjonen.  Det skriver Times of Israel og I24news. Yisrael Beiteinu ledes av Avigdor Lieberman.

Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)
Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)

– Den siste tidens politiske utvikling og skifte av forsvarsminister mener jeg er en alvorlig hendelse som ignorerer det beste for statens sikkerhet og vil forårsake større [sosial] splittelse blant befolkningen, kunngjorde Gabbay fredag.

– Dette er en utvikling jeg ikke kan være en del av, og er så alvorlig at jeg ikke kan fortsette å tjenestegjøre [i regjeringen].

På en pressekonferanse noen timer etter kunngjøringen sa Gabbay at avsettelsen av tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon var «en frosk han ikke kunne svelge.»

I tillegg nevnte han politiske angrep mot IDF, rammeplanen for utvinning av Israels naturgass-ressurser og skade på Israels forhold til USA, som eksempler på det han mener er feil med dagens regjering.

Han oppfordret statsminister Benjamin Netanyahu til å «ta seg sammen.»

– Vår sikkerhet avhenger ikke av fly og stridsvogner, men på folk og ledelse. Vi må ikke glemme selve livet, sa Gabbay.

Haaretz skriver at partileder i Kulanu, Moshe Kahlon, berømmet Gabbay for hans innsats som miljøvernminister, og informerte Netanyahu at han vil beholde posten innen partiet. Det er ennå ikke klart hvem som blir ny miljøvernminister.

Statsminister Benjamin Netanyahu og finansminister Moshe Kahlon på pressekonferansen 3. september 2015. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu og finansminister Moshe Kahlon på pressekonferansen 3. september 2015. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)

Gabbay er ikke valgt inn i nasjonalforsamlingen Knesset og dermed vil hans fratreden ikke bety noe for sammensetningen der. Antall Knesset-representanter i regjeringskoalisjonen vil dermed være uforandret på 66 etter at Yisrael Beiteinu ble en del av regjeringen forrige uke.

Utnevnelsen av Avigdor Lieberman som forsvarsminister har skapt mye debatt i Israel.

Likud-medlem og tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon, som forrige uke trakk seg fra ministerposten og Knesset, advarte mot en økende bølge av ekstremisme i partiet og i landet da han holdt pressekonferanse i Tel Aviv fredag 20. mai.

Ya’alon har tidligere vært forsvarssjef og ble tilbudt posten som utenriksminister av Netanyahu, noe han takket nei til.

Netanyahu beklaget at Ya’alon trakk seg fra politikken. Han avviste Ya’alons anklage om at Likud er tatt over av ekstreme elementer.

– Likud tror på demokratiet. Likud er en liberal nasjonalbevegelse, en bevegelse som er forpliktet på å bevare Israel som en jødisk og demokratisk stat. Likud representerer hovedstrømmen av meninger i folket, og er forpliktet på landets sikkerhet og ønsket om fred, svarte Netanyahu.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart