Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Miljøvernminister Avi Gabbay trakk seg fra regjeringen

Avi Gabbay (Foto: Twitter)
Avi Gabbay (Foto: Twitter)
Den politiske uroen i Israel fortsetter.

Miljøvernminister Avi Gabbay fra partiet Kulanu, som regnes å være et sentrum-høyre-parti, kunngjorde fredag at han trekker seg i protest mot at partiet Yisrael Beiteinu blir en del av regjeringskoalisjonen.  Det skriver Times of Israel og I24news. Yisrael Beiteinu ledes av Avigdor Lieberman.

Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)
Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons)

– Den siste tidens politiske utvikling og skifte av forsvarsminister mener jeg er en alvorlig hendelse som ignorerer det beste for statens sikkerhet og vil forårsake større [sosial] splittelse blant befolkningen, kunngjorde Gabbay fredag.

– Dette er en utvikling jeg ikke kan være en del av, og er så alvorlig at jeg ikke kan fortsette å tjenestegjøre [i regjeringen].

På en pressekonferanse noen timer etter kunngjøringen sa Gabbay at avsettelsen av tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon var «en frosk han ikke kunne svelge.»

I tillegg nevnte han politiske angrep mot IDF, rammeplanen for utvinning av Israels naturgass-ressurser og skade på Israels forhold til USA, som eksempler på det han mener er feil med dagens regjering.

Han oppfordret statsminister Benjamin Netanyahu til å «ta seg sammen.»

– Vår sikkerhet avhenger ikke av fly og stridsvogner, men på folk og ledelse. Vi må ikke glemme selve livet, sa Gabbay.

Haaretz skriver at partileder i Kulanu, Moshe Kahlon, berømmet Gabbay for hans innsats som miljøvernminister, og informerte Netanyahu at han vil beholde posten innen partiet. Det er ennå ikke klart hvem som blir ny miljøvernminister.

Statsminister Benjamin Netanyahu og finansminister Moshe Kahlon på pressekonferansen 3. september 2015. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu og finansminister Moshe Kahlon på pressekonferansen 3. september 2015. (Foto: Amos Ben Gershom, GPO)

Gabbay er ikke valgt inn i nasjonalforsamlingen Knesset og dermed vil hans fratreden ikke bety noe for sammensetningen der. Antall Knesset-representanter i regjeringskoalisjonen vil dermed være uforandret på 66 etter at Yisrael Beiteinu ble en del av regjeringen forrige uke.

Utnevnelsen av Avigdor Lieberman som forsvarsminister har skapt mye debatt i Israel.

Likud-medlem og tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon, som forrige uke trakk seg fra ministerposten og Knesset, advarte mot en økende bølge av ekstremisme i partiet og i landet da han holdt pressekonferanse i Tel Aviv fredag 20. mai.

Ya’alon har tidligere vært forsvarssjef og ble tilbudt posten som utenriksminister av Netanyahu, noe han takket nei til.

Netanyahu beklaget at Ya’alon trakk seg fra politikken. Han avviste Ya’alons anklage om at Likud er tatt over av ekstreme elementer.

– Likud tror på demokratiet. Likud er en liberal nasjonalbevegelse, en bevegelse som er forpliktet på å bevare Israel som en jødisk og demokratisk stat. Likud representerer hovedstrømmen av meninger i folket, og er forpliktet på landets sikkerhet og ønsket om fred, svarte Netanyahu.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart