Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Vil Trump og Netanyahu komme godt overens?

Donald Trump og Benjamin Netanyahu i New York 25. september 2016. (Foto: GPO)
Donald Trump og Benjamin Netanyahu i New York 25. september 2016. (Foto: GPO)
Trump har lovet sterk støtte til Israel. Likevel er israelske kommentatorer usikre på om den ville blitt sterkere med Clinton som president.

Den 20. januar kommer USA til å ha en republikansk president i Det hvite hus etter åtte år med demokraten Obama.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ofte blitt kalt en republikaner, og det sies at han er ivrig etter å se Trump innta Det hvite hus. Det skriver Raphael Ahren, diplomatisk korrespondent i Times of Israel.

Det blir første gang i løpet av Netanyahus ti år som statsminister i den jødiske staten at det ikke er en demokrat som er president i USA.

På overflaten ser Trumps seier ut til å være en drøm som blir oppfylt for den israelske statsministeren. Trump har flere ganger lovet å støtte Israel ubetinget på hvilken som helst måte, som for eksempel å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

Den nyvalgte presidenten har lovet å ikke forsøke å tvinge en løsning på partene i den israelsk-palestinske konflikten, og har fjernet tostatsløsningen fra den republikanske partiplattformen. I tillegg har Trump vært en sterk motstander av atomavtalen med Iran.

Ahren skriver at Netanyahu både kjenner og setter pris på den kommende visepresidenten, Mike Pence, som lenge har støttet Israel.

Noen av navnene som ryktene sier skal bli en del av Trumps administrasjon vil være gode nyheter for Netanyahu. To av dem, Newt Gingrich og John Bolton, skal være sterke kandidater til stillingen som utenriksminister, mens Rudy Giuliani er forventet å bli justisminister. De fleste personene i Trumps indre krets har i lang tid uttrykt støtte til den jødiske staten og til Netanyahus politikk.

På den andre siden vet Israels statsminister at Trump er uforutsigbar, og kan komme til å endre mening om Midtøsten. Netanyahu har ikke glemt at den nyvalgte amerikanske presidenten i februar 2016 sa han vil være «nøytral» i konflikten mellom Israel og palestinerne. Bare en måned senere forlot han det standpunktet da han talte til AIPAC.

Trump skal også ha sagt at Israel, og andre land som mottar militær bistand, bør betale beløpene tilbake til USA.

Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.
Donald Trump talte på AIPAC-konferansen mandag 21. mars. (Foto: Skjermdump fra AIPACs videooverføring.

I desember 2015 tok Netanyahu avstand fra Trumps uttalelser om at muslimer skulle nektes adgang til USA. Den israelske statsministeren understreket at i Israel «respekteres alle religioner og alle statsborgere garanteres like rettigheter.»

På onsdag, kun timer etter at Trump ble erklært som USAs nye president, la Netanyahu ut en video med gratulasjoner til sin «venn». Senere på dagen uttalte statsministerens kontor at de to har kjent hverandre i mange år.

Ifølge Ahren skal det offisielt ikke finnes bevis for den påstanden. Det er riktig at Trump uttrykte støtte til Netanyahu før valget i 2013 i Israel, da han i et kort videoklipp omtalte den israelske statsministeren som «en kjempefin fyr». Produsenten av videoen, britisk-israelske Jonny Daniels, sa etterpå at Trump og Netanyahu pratet etter videoen ble publisert, men han var usikker på om de hadde møttes tidligere.

Ifølge statsministerens kontor har Netanyahu og Trump hatt møter også før september 2016, men ingen flere detaljer ble gitt.

Det kan likevel ikke måle seg med relasjonen mellom Benjamin Netanyahu og Hillary Clinton. Den har vært tett og rungende, men også komplisert, i 20 år.

Clinton og Netanyahu møttes for første gang i 1996, da hun var førstedame og han var utenriksminister. De har siden truffet hverandre i flere forskjellige sammenhenger, og har et vennskapelig forhold på tross av uenigheter.

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen med Hillary Clinton i september 2010. (Foto: Israelsk UD)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen med Hillary Clinton i september 2010. (Foto: Israelsk UD)

– På tross av våre forskjeller når det gjelder politikk, har Netanyahu og jeg jobbet sammen som partnere og venner, skrev Clinton i sine memoarer i 2014. Vi kranglet ofte, og jeg lærte at «Bibi» slåss når han føler at han blir trengt opp i et hjørne. Men om du fikk et vennlig forhold til ham, var det en sjanse for faktisk få noe gjort sammen, fortalte Hillary.

Netanyahu er uten tvil svært uenig i noen av Clintons politiske standpunkter, som for eksempel hennes lunkne støtte til atomavtalen med Iran. Et annet er Clintons påstand om at det haster med å etablere en palestinsk stat, selv om hun har lovet å ikke presse Israel på dette punktet.

Det er likevel grunn til å tro at Netanyahu hadde sett for seg at han ville ha kommet godt overens med Clintons administrasjon. I en e-post lekket til Wikileaks ble «en høytstående israelsk embetsmann, som står statsministeren nær», sitert på at Hillary «er mer sympatisk til Israel» enn nåværende president Obama.

Netanyahu har alltid hatt et «overraskende godt forhold» til Clinton, sa den israelske kilden.

Selv har Clinton uttrykt et sterkt ønske om å skape et positivt og fungerende forhold til Israels statsminister. Hun sa nylig at hennes førsteprioritet var å invitere Netanyahu til Det hvite hus for å ta forholdet mellom de to landene til et nytt nivå.

Ville Netanyahu ha foretrukket Clinton fremfor Trump? Vi kommer kanskje aldri til å vite det, tror Ahren. Men vi vil snart finne ut hva den neste president planlegger for Midtøsten – om i det hele tatt planlegges noe – og om de to mennene kommer overens.

På onsdag pratet den nyvalgte amerikanske presidenten og Israels statsminister i telefon i et kvarter. De diskuterte «regionale temaer», ifølge Netanyahus kontor.

Trump inviterte Netanyahu til Det hvite hus «ved første mulighet», noe den israelske statsministeren skal ha takket ja til.

Ganske snart vil vi altså få et bedre svar på om forholdet mellom Netanyahu og Trump vil bli bedre enn det trolig ville blitt mellom Netanyahu og Clinton.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart