Søk
Benjamin Netanyahu og Vladimir Putin under et møte i 2011. (Arkivfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Vladimir Putin under et møte i 2011. (Arkivfoto: GPO)

Trump og Putin vil endre reglene i Midtøsten

- I den nye kalde krigen må Israel ta seg forsiktig fram, mener Knesset-medlem Shai Nachum.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

For femti år siden, rett før Seksdagerskrigen brøt ut, var det en populær sang som alle pleide å synge i Israel: Rabin venter på Nasser. Og da Israel vant krigen, ble det en av de mest kjente seierssangene som assosieres med denne krigen, skriver Nachman Shai i Jerusalem Post. Shai er medlem av partiet Zionist Union og sitter i Knesset.

En lignende sang kan bli sunget i disse dager, med en liten forandring i teksten: Putin venter på Trump. Hvis man ser på det som er skjedd siden Putin kom tilbake til makta, ser man at amerikanerne var helt villedet, påpeker skribenten.

Obama og Putin snakker ikke det samme språket. Putin fremmer bruk av politisk styrke og økonomiske våpen i hans internasjonale forhandlinger. Det viste han tydelig i den tsjetsjenske krigen, annekteringen av Krim-halvøya, samt da han truet naboland som Tsjekkia, Polen og Litauen.

Putin ser på Øst-Europa og de tidligere sovjetiske republikkene som en del av områdene som Russland har innflytelse over.

På den andre siden har Obama vist mye mer begrenset makt. USAs president ønsker å oppnå global innflytelse gjennom formidlingen av verdier som fred og demokrati, og ved å fremme vennskapelige forhold, diplomati og forhandlinger.

– Obama har gang på gang frastått fra bruk av militær styrke, på tross av at USA er verdens sterkeste militære makt, påpeker Shai.

Krisen i krigen i Syria var et vendepunkt. Assad brukte kjemiske våpen mot opprørerne og den sivile befolkningen. Obama nølte med å svare med makt, men sammen med Russland lyktes de i å demontere Syrias kjemiske våpenkapasitet.

Russland var en partner i denne avtalen, men som et resultat av dette samspillet forsto Putin at USA tydeligvis ikke hadde hastverk med å iverksette truslene om å bruke militær makt. Siden den gang har Russland økt sine militære aktiviteter, og sammen med sine partnere Iran og Hizbollah, har de lyktes i å knuse opprørerne. USA har fortsatt sin krig mot IS, men uten noe særlig suksess.

USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjmain Netanyahu. Bildet er fra et møte i Jerusalem i 2013. (Foto: PMO / Flickr.com)
USAs president Barack Obama og Israels statsminister Benjmain Netanyahu. Bildet er fra et møte i Jerusalem i 2013. (Foto: PMO / Flickr.com)

På grunn av dette har Putin for første gang i historien bestemt seg for å blande seg inn i amerikanske innenrikssaker.

– Russiske hackere infiltrerte epost-systemet til demokratenes nasjonalkomite, og hjalp dermed Donald Trump med å vinne valget. Denne cyber-krigen har eskalert, og konflikten har steget til et nytt nivå, hevder Shai.

Det viser seg at amerikanske etterretningsbyråer var klar over denne aktiviteten, men gjorde ingenting for å forhindre det. Etter presidentvalget kunngjorde de at Putin hadde påvirket resultatet av valget.

De fleste uttalelsene som Trump kom med både i løpet av og etter kampanjen. har vært motstridende. Er slagordene «gjør USA storslagent igjen» et strategisk trekk som viser til rollen USA har spilt som verdens «politikonstabel», eller mener han at vi må fokusere på noe helt annet?

For eksempel knytter det seg spenning til utnevnelsen av Rex Tillerson, administrerende direktør for Exxon Mobil, som utenriksminister. Tillerson har ingen erfaring fra amerikansk utenrikstjeneste, men omfattende global erfaring etter en langvarig karriere i oljeselskapet.

Diplomaten Dennis Ross, som snakket med en gruppe israelere ved Jewish People Policy Institute i Jerusalem denne uken, stilte mange spørsmål. Han lurer blant annet på om Trump kommer til å delegere mye, eller om presidenten selv vil være involvert i hver eneste avgjørelse.

– Det nye, komplekse internasjonale kartet er veldig viktig for Israel, mener Shai.

Netanyahu navigerer forsiktig mellom disse to supermaktene.

– Selvsagt er vårt hovedfokus på Israels forhold til USA, men Israel gjør rett i å trå varsomt i alle saker som involverer vår nye nabo, Russland, skriver Shai.

Israel og USA har en solid forsvarsallianse, og israelerne kan stole på at USA ikke tillater at landet blir utsatt for skader. Allikevel kan det som var en selvfølge før, ikke nødvendigvis være gyldig i framtiden.

Israelske tjenestepersoner satte seg nylig ned med Trumps overgangsteam for å informere dem om saker som er knyttet til sikkerheten i Midtøsten, slik som Iran og krigen mot terror.

Russland har et klart mål for sin tilstedeværelse i Syria. Israelske tjenestepersoner lurer på om Trumps regjering kommer til å stanse russernes framdrift og om den kalde krigen blir en varm krig. Kanskje de er interesserte i å endre kartet i Midtøsten slik de allierte gjorde etter første verdenskrig.

Putin venter på Trump, og Netanyahu venter på begge.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart