Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Krever at Netanyahu trekker seg

Avi Gabbay i det israelske Arbeiderpartiet mener Netanyahu må trekke seg på grunn av anklagene. (Foto: Facebook)
Avi Gabbay i det israelske Arbeiderpartiet mener Netanyahu må trekke seg på grunn av anklagene. (Foto: Facebook)
Opposisjonen vil kaste Netanyahu, men hans allierte slår ring rundt ham.

Tirsdag kveld ble det kjent at politiet mener det finnes nok bevis til å sikte statsminister Benjamin Netanyahu for korrupsjon. Selv om det er opp til den israelske statsadvokaten å avgjøre om det skal tas ut siktelse, mener Israels største opposisjonsparti Zionist Union (en koalisjon av Arbeiderpartiet og Hatnua) at Netanyahu må trekke seg øyeblikkelig, skriver Times of Israel.

– Politiets anbefaling er klar, tøff og besluttsom. Det er en vanskelig kveld for landet når det israelske politiet anbefaler å sikte en israelsk statsminister for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. Zionist Union støtter politiets etterforskere, politisjefen og de rettshåndhevende organene som ikke nølte med å etterforske en statsminister. Det er en æresbevisning for oss alle, sier opposisjonspartiet i en uttalelse etter at politiets anbefaling ble kjent.

Leder for Zionist Union, Avi Gabby, spår «slutten på Netanyahu-æraen».

– Tiden er kommet for å få en slutt på ukulturen med offentlig korrupsjon, som ødelegger alt godt i dette landet. Etter ni år med Netanyahu fortjener offentligheten et nytt lederskap og en ren og ærlig statsminister.

Gabbay mener Netanyahu og hans politiske allierte undergraver det israelske rettsapparatet når de sier at etterforskningen mot ham er politisk motivert.

– Statsministeren og støttespillerne har skadet politiet og rettsinstitusjonene som ingen andre under etterforskning har gjort tidligere, inkludert et forsøk på å begrense etterforskningen og skade publikums tillit til etterforskerne.

Turistminister Yair Levin tok imot besøkende nummer tre million på flyplassen. (Foto: Doron Barsky)
Turistminister Yair Levin (i midten) mener anklagene mot Netanyahu er et politisk kuppforsøk. (Foto: Doron Barsky)

Opposisjonen mener regjeringskoalisjonen må presse Netanyahu til å trekke seg, hvis han ikke gjør det frivillig. Det skal være helt uaktuelt, ifølge koalisjonsleder David Amsalem fra Likud. Regjeringskoalisjonen slår nå ring rundt Netanyahu og sier i likhet med statsministeren at det dreier som et politisk spill. Enkelte går så langt som å kalle det hele et kuppforsøk.

– Etter min oppfatning snakker vi her om en ulovlig prosess som truer alle demokratiske land i verden. I et demokratisk land skal regjeringen bli byttet ut ved valg og ikke av hæren eller politiet, sier Amsalem.

Koalisjonslederen mener politiet hadde bestemt seg for utfall i saken allerede da de startet etterforskningen av Netanyahu for to år siden.

– Det er ikke kommet fram noe nytt i saken. Målet ble markert for to år siden. De har skutt dusinvis av piler mot målet og håpet at en av dem vil treffe. De har snudd hver eneste stein i hver eneste krik og krok av verden og politiet har gjort alt som har stått i sin makt for å nå sitt mål, sier han.

Turistminister Yariv Levin fra Likud beskriver politiets anbefaling som et «foraktelig forsøk på å gjennomføre et regjeringskupp mot velgernes vilje».

– Sannheten vil komme fram og regjeringen vil fortsette å styre Israel under Netanyahus ledelse, sier den israelske turistministeren.

Et av politiets hovedvitner er Yair Lapid, leder av sentrumspartiet Yesh Atid og en av Netanyahus største politiske rivaler. Levin antyder på Twitter at Lapid, som har tapt mot Netanyahu i to valg, nå forsøker å få regjeringsmakt gjennom det han omtaler som en uærlig vitneforklaring.

Den israelske statsadvokaten Avihai Mandelblit vil nå gjennomgå politiets bevismateriale før han avgjør om det skal tas ut siktelse eller ikke. Denne prosessen kan vare i flere måneder og Netanyahu blir uansett sittende i jobben fram til en avgjørelse er tatt. Hovedpersonen selv avviser alle anklagene og sier han ikke frykter at det vil ende opp med en siktelse.

Netanyahu taler på en teknologikonferanse i Tel Aviv 14. februar. (Foto: GPO/Flickr)
Benjamin Netanyahu taler på en teknologikonferanse i Tel Aviv 14. februar 2018. (Foto: GPO/Flickr)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart