Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Ben-Dror Yemini kritiserer Netanyahu for å ignorere vold mot demonstranter

Journalist og forfatter Ben-Dror Yemini under et besøk til MIFF Forum. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
- Gatevolden er statsministeren ansvar, skriver veteranjournalisten.

De siste ukene har det vært et kraftig oppsving i demonstrasjoner mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu, særlig utenfor residensen i Jerusalem, men også andre steder i landet. Israelske medier har vist bilder og rapportert om politivold for å spre demonstrantene, som på sin side i flere tilfeller har holdt det gående med høyt volum i sine protester til langt ut på natten.

Tirsdag 28. juli samlet et stort antall demonstranter seg utenfor huset til politiminister Amir Ohana i Tel Aviv. Dette var en reaksjon etter at Ohana ba politiet slå hardt ned mot demonstrasjonene mot statsministeren.

Under demonstrasjonen tirsdag kveld gikk en gruppe høyreekstreme menn til angrep på demonstranter som deltok i protesten mot Ohana. Angriperne slo med glassflasker og stoler og brukte pepperspray. Ledere for demonstrantene opplyser at fem personer ble sendt til sykehus, to av dem med stikkskader i ryggen. Lignende voldsangrep mot demonstrantene fra høyreekstreme har funnet sted i Jerusalem.

Onsdag formiddag publiserte Ben-Dror Yemini, en israelsk veteranjournalist en kraftig kritikk av statsminister Benjamin Netanyahu i Israels nest største avis Yedioth Aharonoth. Volden fra de høyreekstreme har gjort Yemini redd for Israels demokrati.

– Det krever ikke mye å ødelegge demokratiet, du trenger ikke store mengder eller voldelige opprørere som fremmer anarki og brenner ned parlamenter. Alt du trenger er en liten voldelig gruppe av støttespillere som ser opp til deg, deres leder, mens du forblir stille mens de gjennomfører vold i ditt navn. Denne lille gruppen av kjeltringer har allerede vist seg fram. Den første kniven er allerede trukket og en knivstikking har funnet sted, skriver Yemini.

Selv om Yemini ikke har stemt på Netanyahu, har han tidligere rost statsministeren i flere tilfeller. Men nå kritiserer han Netanyahu for å gjøre «løgn til hovedvåpen» og å undertrykke meningsmotstandere både i og utenfor eget parti.

– Problemet ligger hos en liten og veldig farlig minoritet

[av Netanyahus støttespillere]

, som ønsker å skremme og nekte kritikere ytringsfrihet og som ikke vil nøle med å dra oss inn i en borgerkrig, skriver Yemini. Han ber statsministeren innstendig om å sette en stopper for volden.

Kl. 12.17 tirsdag kom Netanyahu med en uttalelse om hendelsene i Tel Aviv på Facebook.

– Det er ikke rom for bruk av vold av noen grunn, skriver Netanyahu. Han nevner flere eksempler på vold og trusler fra demonstrantene. Onsdag morgen ble det satt opp en protestutstilling i Tel Aviv hvor en dukke av statsministeren spiser et overdådig måltid. Netanyahu og hans tilhengere tolker det som en hentydning til det siste måltidet Jesus hadde med disiplene, og en trussel om korsfestelse.

– Dette kan være Netanyahus siste måltid eller demokratiets siste måltid. Mens Netanyahu sitter her alene og fester, er det en million arbeidsledige, sulte mennesker som mister sine hjem, sier kunstneren Itay Zlait.

Det er ikke bare i gatebildet Netanyahu møter motstand, de siste to månedene har Likud-partiet hans rast nedover på meningsmålingene. Fra mai til juli har oppslutningen blitt redusert fra 41 til 31 mandater i Knesset, viser en meningsmåling som ble publisert i Jerusalem Post 29. juli.

– Jeg ber alle roe ned situasjonen og bidra til offentlig ro. Det er på tide å stå sammen. Vi har et felles oppdrag – å slå koronaviruset. Vi lykkes bare dersom vi samarbeider, avslutter Netanyahu sitt Facebook-innlegg.

Etterforskning av voldsangrepet i Tel Aviv tirsdag kveld er i gang, og politiet sier de har foretatt arrestasjoner.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart