Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Ny regjering blir tatt i ed søndag

Naftali Bennett (t.v.) og Yair Lapid skal rotere på statsministerrollen. (Foto: Privat)
Vil ha rekordmange kvinnelige ministere og for første gang deltakelse av et arabisk parti.

OPPDATERT: Avstemningen er flyttet til søndag 13. juni.

Benjamin Netanyahu vil søndag gå av som statsminister i Israel etter 4458 sammenhengende dager i stillingen, når den nye regjeringen til påtroppende statsminister Naftali Bennett etter planen tas i ed, skriver Jerusalem Post.

Selv om Knesset-leder Yari Levin, en alliert av Netanyahu, ønsker å beholde den sittende statsministeren ved makten så lenge som mulig, skal han ha gått med på at den nye regjeringen kan opp til avstemming allerede onsdag.

Bennett sier han ønsker å få «slutt på kaoset» og få «landet tilbake på rett spor» når han onsdag blir statsminister etter tolv år med Netanyahu.

For første gang i Israels historie skal et arabisk parti være en del av den styrende koalisjonen (de har tidligere støttet en regjering). Bennett, som leder det religiøse høyrepartiet Yamina, har tidligere omtalt lederen av det arabiske partiet, Mansour Abbas, for en «terror-sympatisør». Nå beklager han sitt tidligere utspill mot sin nye politiske samarbeidspartner.

– Vår nye regjering vil bli en mulighet til å starte et nytt kapitel mellom Israel og dets arabiske borgere, sier Bennett i et intervju med media.

Bennett lover også å respektere avtalen han har signert om å rotere statsministerrollen etter to år. Etter planen skal Yair Lapid overta som statsminister den 27. august 2023. Også Netanyahu inngikk en slik avtale med Benny Gantz, leder av partiet Blått og hvitt, men han brøt den senere.

– Ingen ønsker å signere avtaler med Netanyahu lenger etter at han har brutt alle sine siste ti avtaler, sier den påtroppende statsministeren, som tidligere var en nær alliert med Israels lengstsittende statsminister.

I tillegg til at den nye regjeringen for første gang vil ha en aktiv deltakelse av et arabisk parti, vil den også ha rekordmange kvinnelige ministere. Minst ni av ministerne i den nye samlingsregjeringen vil være kvinner.

Alle aspekter rundt den nye regjeringens politikk vil ikke være klart før senere. Regjeringsplattformen blir kjent i tiden før avstemmingen. Det som er klart er at flere partier har fått gjennomslag for flere av sine kjernesaker. Blant annet har det arabiske partiet United Arab List fått gjennomslag for over 130 milliarder kroner i investeringer i den arabiske sektor fremover.

Den nye regjeringskoalisjonen har støtte fra 61 representanter, som er det minste flertallet man kan ha. Det kreves at man har støtte fra minst 61 av de 120 mandatene i Knesset – det israelske parlamentet – for å styre.

Det er dermed en meget skjør koalisjon som nå skal styre Israel. De åtte partiene i koalisjonen spriker i alle retninger politisk, fra langt til venstre til langt til høyre, som gjør at mange ikke tror at prosjektet vil vare lenge.

Times of Israel skriver at Likud, partiet til Netanyahu, prøver å overtale noen av politikerne i høyrepartiene i den nye alliansen til å trekke seg fra prosjektet. Hvis de klarer å overtale bare én av dem, kan flertallet ryke.

Men flere av politikerne i partiene sier de fast bestemt på å lykkes.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart