Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Netanyahu ferdig etter 12 år

Her signerer Yesh Atid-leder Yair Lapid (t.v.), Yamina-leder Naftali Bennett og Ra'am-leder Mansour Abbas koalisjonsavtalen.
En koalisjon på 8 partier slår seg sammen om å kaste Israels lengstsittende statsminister.

En koalisjon på åtte partier, fra langt til høyre til langt til venstre i israelsk politikk, er enige om koalisjonsavtale som gjør at det dannes regjering uten Israels største parti – Likud – og sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Dermed er det over for Netanyahu, som har vært statsminister i Israel siden 2009, for denne gang. Han var også statsminister fra 1996 til 1999. Netanyahu er den lengstsittende statsministeren i Israels historie.

Naftali Bennett fra høyrepartiet Yamina blir Israels neste statsminister i en roterende rolle. Bennett vil være statsminister i to år før Yair Lapid fra sentrumspartiet Yesh Atid overtar. Lapid vil først være utenriksminister.

– Valget har vist at det ikke blir noen høyreregjering under Netanyahu. Da er valget en samlingsregjering eller et femte valg, sa Bennett i en tale søndag.

Netanyahu har ikke lykkes med å danne regjering etter fire valg på to år.

Også det arabiske partiet Ra’am (United Arab List) er med på den nye koalisjonsavtalen. Det er første gang et arabisk parti signerer en slik avtale.

Den nye regjeringskoalisjonen skal ha støtte fra 61 representanter, som er det minste flertallet man kan ha. Det kreves at man har støtte fra minst 61 av de 120 mandatene i Knesset – det israelske parlamentet – for å styre.

Det er dermed en meget skjør koalisjon som nå skal styre Israel. Partiene spriker i alle retninger politisk, som gjør at mange ikke tror at prosjektet vil vare lenge. Det er i hovedsak én sak som forener dem: Bytte ut Netanyahu.

Det er fortsatt over 10 dager til det skal stemmes over avtalen i Knesset, som gjør at det fortsatt er skjær i sjøen. Hvis bare én representant fra ett av partiene velger å hoppe av, så vil prosjektet kollapse før det har begynt.

Koalisjonen består av 17 representanter fra sentrumspartiet Yesh Atid, 8 representanter fra sentrumspartiet Blue and White, 7 representanter fra det sekulære høyrepartiet Yisrael Beytenu, 7 representanter fra Arbeiderpartiet, 6 av 7 representanter fra det religiøse høyrepartiet Yamina, 6 representanter fra sentrum-høyre partiet New Hope, 6 representanter fra venstreradikale Meretz og 4 representanter fra det muslimske partiet Ra’am. Totalt 61 representanter.

Yaminas sjuende representant, Amichai Chikli, har sagt at han vil stemme imot den planlagte regjeringen. Men også Yaminas Nir Orbach har sagt at han vurderer å stemme imot prosjektet i Knesset. Da ryker i så fall flertallet.

Naftali Bennett blir Israels neste statsminister. Her sammen med kona Gilat. (Foto: Facebook)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart