Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Netanyahu gir opp å danne regjering

LYKKES IKKE: Benjamin Netanyahu klarte ikke å samle nok støtte til sitt regjeringsprosjekt. (Foto: GPO/Flickr)
Nærmer det seg slutten for Israels lengstsittende statsminister?

Benjamin Netanyahu har ikke lykkes med å danne en regjeringskoalisjon etter flere uker med forhandlinger. 4. mai ga Netanyahu den offisielle beskjeden til Israels president Reuven Rivlin, skriver Times of Israel.

Netanyahus koalisjon trengte støtte fra både det muslimske partiet Ra’am og det ytterliggående høyrepartiet Religious Zionist Party. Ra’am skal ha vært åpne for å støtte Netanyahu, men Religious Zionist Party gjorde det klart at de ikke ville støtte en regjering som var avhengig av støtten til Ra’am.

Nå skal president Rivlin avgjøre om en annen kandidat skal få muligheten til å danne regjering. Både opposisjonsleder Yair Lapid fra sentrumspartiet Yesh Atid og Naftali Bennett fra høyrepartiet Yamina kan få muligheten, men det blir trolig Lapid som Rivlin peker på som den mest aktuelle kandidaten.

Den som har mest støtte blant de andre partiene i Knesset vil til slutt bli gitt muligheten til å prøve å stable på beina en fungerende regjeringskoalisjon.

Selv om Lapid skulle få mandatet av president Rivlin er det en lang vei frem til en mulig regjeringskoalisjon. Det er sterke politiske motsetninger blant partiene som tilhører den såkalte anti-Netanyahu-blokken. Det inkluderer partier på venstresiden, høyresiden og i sentrum av israelsk politikk.

Enn så lenge fortsetter Netanyahu som statsminister i en overgangsregjering.

Bennett og Lapid har tidligere forhandlet om en mulighet regjeringskoalisjon hvor førstnevnte vil være statsminister i første periode, mens Lapid overtar som statsminister i andre periode av regjeringstiden. En spørreundersøkelse viser at 43% av israelerne støtter en koalisjonsregjering mellom Lapid og Bennett, men bare 25% av Bennetts egne velgere støtter en slik regjering.

I det israelske parlamentet Knesset er det 120 seter. Man trenger støtte fra et flertall av setene, minst 61, for å kunne danne en regjering. Hvis ingen lykkes med å danne regjering blir det nyvalg – det femte valget på to år.

Yair Lapid i samtaler med Israels president Reuven Rivlin onsdag 5. mai. (Foto: Haim Zach/GPO)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart