Benjamin Netanyahu øyner comeback som statsminister i Israel. Her på scenen sammen med kona Sara under valgvaken 2. november. (Foto: Flash90)

Det går mot comeback for Netanyahu

Med over 85 prosent av stemmene talt opp ser alt ut til å gå mot seier for Benjamin Netanyahu og hans religiøse samarbeidspartnere.

Benjamin Netanyahu er Israels lengstsittende statsminister. Nå går det mot en ny periode for Netanyahu, etter å ha sittet i opposisjon i over ett år. Når 85,9 prosent av stemmene etter valget er talt opp ser alt ut til at Netanyahus allianse med religiøse partier får flertall i parlamentet.

Foreløpig ser det ut til at Likud får 32 mandater, Yesh Atid 24, Religious Zionist 14, National Unity 12, Shas 11, United Torah Judaism 8, Yisrael Beiteinu 5, Ra’am 5, Hadash–Ta’al 5 og Arbeiderpartiet 4 mandater.

Det betyr at Netanyahu-blokka, som består av høyrepartiet Likud, det ytterliggående høyrepartiet Religious Zionist og de ultraortodokse partiene Shas og United Torah Judaism, ligger an til flertall med 65 av de 120 mandatene i parlamentet.

Det er likevel fortsatt usikkerhet, da flere partier ligger og vipper på sperregrensen. Om de passerer sperregrensen vil mandatfordelingen endre seg. Et av partiene som foreløpig ligger under sperregrensen er det venstreorienterte partiet Meretz og det arabiske nasjonalistiske partiet Balad. Meretz ligger på 3,2 prosent og mangler få stemmer for å passere sperregrensen på 3,25, mens Balad ligger på litt over 3 prosent.

Dagens fungerende statsminister Yair Lapid fra Yesh Atid forsøkte før valget å få det israelske arbeiderpartiet og Meretz til å stille felles liste, siden begge stod i fare for å havne under sperregrensen. Det ønsket de ikke, noe som nå kan vise seg å ha vært en skjebnesvanger beslutning.

Det har også vært en stor splittelse blant arabiske partier i Israel, som trolig har hjulpet Netanyahu-blokken. Etter valget i 2020 hadde de arabiske partiene 15 seter i parlamentet. Nå ligger de bare an til å få 10. Oppslutningen blant arabiske velgere er bare på rundt 50 prosent.

Mange har ment at dette valget var Netanyahus siste sjanse til å bli statsminister igjen, da han i flere år har feilet med å få et nødvendig flertall bak seg. Det har gjort at mange, både innad i eget parti og blant hans allierte, hadde begynt å vurdere andre alternativer. Nå ser det ut til at Netanyahu har lykkes med det femte valget på under fire år i Israel.

Forsvarsminister Benny Gantz og hans sentrumsparti National Unity er de første til å erkjenne at Netanyahu-blokken har vunnet. Partiet sier de respekterer folkets vilje og at de vil jobbe med å være et ansvarlig opposisjonsparti.

Denne saken oppdateres etterhvert som stemmene kommer inn.

Her kan du se MIFFs sending 2. november om det israelske valget:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart