Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Høyesterett nekter han å bli minister

Høyesterett nekter Aryeh Deri å tjenestegjør som minister i den israelske regjeringen. (Foto: Flash90)
Aryeh Deri nektes av høyesterett å tjenestegjør som minister. Det kan føre til en konstitusjonell krise.

Leder av partiet Shas, Aryeh Deri, ble nylig utnevnt til innenriksminister og helseminister i Benjamin Netanyahus nye regjering. Nå har israelsk høyesterett kommet med en oppsiktsvekkende beslutning om at Deri likevel ikke kan tjenestegjør som minister, skriver Jerusalem Post.

Da Deri ble utnevnt til minister ble utnevnelsen påklaget til høyesterett. Nå har retten slått fast – ti mot en – at Deri ikke kan være minister. En av årsakene er at Deri i forbindelse med en skattesvindel inngikk et forlik hvor et av vilkårene var at han trakk seg fra offentligheten.

Høyesterettsjustitiarius Esther Hayut og seks andre dommere sier høyesterett kun i spesielle og alvorlige tilfeller skal blande seg inn i utnevnelsen av en minister, men at Deris sak er ekstrem og uvanlig.

Høyesterett sier Deris lange og vedvarende historie med lovbrudd mens han har vært offentlig tjenestemann er ekstrem. Deri er flere ganger dømt for svindel. Når en utnevnelse av en minister ligger utenfor hva som anses som rimelig og ansvarlig har høyesterett en klausul til å stanse utnevnelsen.

Regjeringskoalisjonen til Netanyahu reagerer kraftig på beslutningen til høyesterett. Det ultraortodokse partiet Shas, som Deri leder, sier at høyesterett undergraver 400.000 velgere. Likud, partiet til Netanyahu og det største partiet i koalisjonen, sier i en uttalelse at beslutningen til høyesterett er urettferdig mot både Deri og koalisjonens to millioner velgere. Deri er en av Netanyahus viktigste politiske allierte.

Koalisjonspartnerne mener dette viser at høyesterett har for mye makt.

Amihai Eliyahu i det ytterliggående koalisjonspartiet Otzma Yehudit oppfordrer regjeringspartnerne til å ignorere høyesteretts beslutning.

Det ville betydd full konflikt mellom to av Israels utøvende makter – regjeringen og høyesterett. Regjeringen har allerede varslet at de ønsker å gjennomføre en stor reform av det juridiske systemet i Israel, blant annet ved å endre høyesteretts muligheter til å legge ned veto.

Det spørs om ikke de planene vil skyte fart etter dagens rettsavgjørelse.

Opposisjonsleder og tidligere statsminister Yair Lapid sier det vil føre til en konstitusjonell krise hvis ikke Deri sparkes ut av regjeringen.

– Hvis ikke Deri sparkes vil regjeringen bryte loven. Da vil regjeringen miste retten til å kreve at innbyggerne følger loven, sier han og fortsetter:

– Og Israel vil bli kastet inn i en enestående konstitusjonell krise og vil ikke lenger være et demokrati, sier lederen for partiet Yesh Atid.

Enkelte frykter at beslutningen fra høyesterett kan føre til at den nye regjeringen rakner, bare uker etter at den inntrådte. Shas har truet med at det ikke vil være noen regjering hvis ikke Deri er deltaker i den.

10 av 11 dommere i høyesterett slo fast at Deri ikke kan tjenestegjør i regjeringen. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart