Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Har iverksatt generalstreik i Israel

Arnon Bar-David, leder av fagforeningen Histadrut, på en pressekonferanse 27. mars 2023. (Foto: Flash90)
Streiken gjør blant annet at ingen fly vil ta av fra Ben Gurion. Store deler av det israelske samfunnet stenges ned i protest mot regjeringens rettsreform.

Protestene mot regjeringens planlagte rettsreform fortsetter med full styrke i Israel. Mandag kunngjorde den mektige israelske fagforeningen Histadrut at de innfører generalstreik i landet, skriver Times of Israel.

– Vi er bekymret for Israels skjebne. Dette handler ikke om venstresiden eller høyresiden. Denne polariseringen av landet kan ikke fortsette, sier fagforeningsleder Arnon Bar-David på en pressekonferanse.

Fagforeningen har prøvd å ikke ytre seg så mye offentlig mot reformen, men forsøkt å jobbe med regjeringen i kulissene. Det har ikke lykkes.

– Nå går vi sammen for å stenge ned staten Israel, sier Bar-David.

Kort tid etter talen gikk de første ut i streik. Det var arbeidere på flyplassen Ben Gurion. Fra nå av vil ingen fly ta av fra den internasjonale flyplassen. Også kjøpesentre, fabrikker, universiteter, barnehager og andre institusjoner stenges ned. Flere av landets sykehus vil også delta i streiken. De vil kun utføre behandlinger som er akutte.

Reisende på Ben Gurion ser på avgangstavlen at det er mye utsettelser 27. mars 2023. (Foto: Flash90)

Det var ventet at statsminister Benjamin Netanyahu ville komme med en uttalelse mandag morgen, hvor han ville kunngjøre at den omstridte rettsreformen ble satt på pause. Men Netanyahus tale har blitt utsatt.

Netanyahu presses nå fra alle kanter. Innad i eget parti er det krefter som vil utsette reformen, men også mange som vil fortsette arbeidet. De ultraortodokse partiene i regjeringen skal ha gått på med å sette reformen på pause, mens Itamar Ben Gvir i det ytterliggående partiet Otzma Yehudit skal ha truet Netanyahu med å velte regjeringen hvis reformen blir utsatt.

Etter at talen ble utsatt valgte Histadrut å iverksette generalstreiken.

Søndag sparket Netanyahu sin egen forsvarsminister Yoav Gallant, etter at han gikk offentlig ut og ba om at reformen ble satt på pause. Gallant pekte på at reformen fører til så stor splittelse i landet at det truer forsvarsevnen.

Etter sparkingen av forsvarsministeren tok hundretusenvis av israelere til gatene, i den største spontane demonstrasjonen i landets historie.

Titusenvis av israelere blokkerte hovedveien gjennom Tel Aviv natt til mandag 27. mars. (Foto: Flash90)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart