Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu sparker forsvarsministeren

Yoav Gallant ble søndag 26. mars sparket som forsvarsminister i Israel. Her fotografert i parlamentet 22. mars. (Foto: Flash90)
Forsvarsminister Yoav Gallant ba om at regjeringen satt rettsreformen på pause for landets sikkerhet. Nå har han fått sparken av statsminister Netanyahu.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sparket forsvarsminister Yoav Gallant fra sitt eget parti Likud. Det skjer etter at Gallant lørdag 25. mars gikk offentlig ut og ba sin egen regjering om å sette den omstridte rettsreformen på pause for landets sikkerhet, skriver Jerusalem Post.

Gallant pekte på at reformen har ført til så stor splittelse i landet at det truer forsvarsevnen. Hundretusenvis av israelere har i tolv uker i strekk demonstrert mot regjeringens reform. Mange reservesoldater, som er en viktig del av forsvarsevnen til Israel, har nektet å stille til tjeneste.

Soldatene har uttrykt bekymring for at de kan bli straffeforfulgt internasjonalt hvis Israel ikke anses for å ha et uavhengig rettsvesen.

– Den økende splittelsen i samfunnet vårt har også spredt seg til forsvaret og sikkerhetstjenestene. Dette utgjør en klar, umiddelbar og konkret trussel mot statens sikkerhet. Det kan jeg ikke tillate, sa den nå sparkede forsvarsministeren, som tidligere var general i forsvaret.

I talen sa Gallant at landets sikkerhet er det aller viktigste for ham.

– Sikkerheten til staten Israel er mitt livs oppdrag. Kledd i forsvarets uniform har jeg risikert livet titalls ganger for Israel, og denne gangen, for landets skyld, er jeg villig til å ta enhver risiko og betale enhver pris.

Gallant ba om at reformen ble utsatt i flere uker, slik at regjeringen og opposisjonen kunne bli enige om et kompromiss. Enkelte partikollegaer i Likud har i ettertid gått ut og støttet Gallant, men mange har også kritisert ham. Andre i koalisjonen, som partileder Itamar Ben Gvir i det ytterliggående partiet Otzma Yehudit, krevde at Gallant ble sparket.

Søndag kveld bekreftet statsminister Netanyahu at Gallant var sparket.

Etter at forsvarsministeren ble sparket tok tusenvis til gatene for å demonstrere. (Foto: Flash90)

I en kort pressemelding skriver statsministerens kontor at Gallant vil bli flyttet fra sin posisjon som forsvarsminister. Det er uklart om han vil få en annen rolle i regjeringen eller ikke, men han vil uansett fortsatt være medlem av parlamentet.

Det er ventet at nåværende landbruksminister Avi Dichter vil overta rollen som forsvarsminister. Han har tidligere vært leder av sikkerhetstjenesten Shin Bet.

Opposisjonsleder Yair Lapid kaller avgjørelsen om sparke Gallant for «et nytt bunnpunkt» og mener regjeringen truer Israels sikkerhet.

– Statsministeren er en fare for staten Israel, sier Lapid i en uttalelse.

Benny Gantz, som var forsvarsminister før Gallant, sier Israel står overfor «en klar og umiddelbare fare» mot landets sikkerhet.

– Denne faren er blitt verre. Netanyahu har i kveld satt politikken og seg selv foran sikkerheten, sier Gantz, som i dag er opposisjonspolitiker.

Selv om det er en gryende opposisjon mot reformen innad i Netanyahus eget parti, vil regjeringen trolig fortsatt ha nok stemmer til å gjennomføre reformen.

Motstandere av reformen demonstrerer utenfor boligen til Avi Dichter, som trolig blir ny forsvarsminister.

Netanyahu-regjeringen ønsker å gjennomføre en juridisk reform som vil gi politikerne makt til å utnevne nye dommere. Reformen vil også begrense høyesteretts mulighet til å legge ned veto mot lover de mener bryter med Israels grunnleggende lover, en slags kvasi-konstitusjon.

Reformens forkjempere mener det er galt at dommere, som ikke er folkevalgte, har makt til overprøve beslutninger tatt av folkevalgte.

Kritikerne av reformen mener regjeringen vil ende opp med for mye makt og flere mener reformen truer hele det israelske demokratiet.

En meningsmåling viser at flertallet av israelerne er imot store deler av reformen, også mange av statsminister Netanyahus egne velgere.

Flere av Israels ledende økonomer advarer om at reformen kan svekke landets økonomi, men reformen har også sine støttespillere. Blant annet har 120 akademikere har signert et opprop til støtte for reformen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart