Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Nye store demonstrasjoner i Israel

Motstandere av regjeringens planlagte juridiske reform sperret i en periode veien inn til Ben Gurion-flyplass. (Foto: Flash90)
Demonstranter sperret veien inn til Ben Gurion-flyplass og flere andre viktige transportårer.

Torsdag 9. mars var det nye store demonstrasjoner mot regjeringens planlagte juridiske reform. I det som igjen ble kalt «forstyrrelsens dag» tok titusenvis av israelere til gatene for å protestere mot reformen.

Demonstrantene sperret blant annet veien inn til Israels internasjonal flyplass Ben Gurion. Flere fra den israelske marinens reservestyrke sperret den travle havnen i Haifa med private båter. Også andre veier og viktige innfartsårer over hele landet ble blokkert av demonstrantene.

Inngangen til kontorene til den konservative tenketanken Kohelet Forum, som har vært dypt involvert i regjeringens kontroversielle reform, ble sperret med sandsekker og piggtråd av demonstranter fra grupperingen Brothers in Arms. Den består av en gruppe reservesoldater og offiserer som er motstandere av regjeringens reform.

Flere personer ble pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene, men de aller fleste slapp ut igjen etter kort tid.

Israelere i kajakk og på padlebrett demonstrerer mot reformen til havs utenfor Haifa. (Foto: Flash90)

Ved den forrige store demonstrasjonen 1. mars tok politiet i bruk sjokkgranater og tåregass mot demonstrantene, noe som fikk flere til å kritisere politiet for overdreven maktbruk. Det er ikke meldt om bruk av slike virkemidler ved denne demonstrasjonen.

Den israelske regjeringen ønsker å gjennomføre en juridisk reform som vil gi politikerne makt til å utnevne nye dommere. Reformen vil også begrense høyesteretts mulighet til å legge ned veto mot lover de mener bryter med Israels grunnleggende lover, en slags kvasi-konstitusjon.

Reformens forkjempere mener det er galt at dommere, som ikke er folkevalgte, har makt til overprøve beslutninger tatt av folkevalgte.

Kritikerne av reformen mener regjeringen vil ende opp med for mye makt og flere mener reformen truer hele det israelske demokratiet.

En meningsmåling viser at flertallet av israelerne er imot store deler av reformen, også mange av statsminister Netanyahus egne velgere.

Flere av Israels ledende økonomer advarer om at reformen kan svekke landets økonomi, men reformen har også sine støttespillere. Blant annet har 120 akademikere har signert et opprop til støtte for reformen.

Deler av reformen har hatt sin første behandling i parlamentet. Det er ventet at reformen behandles videre i slutten av mars.

Reformen har ført til en stor splittelse innad i Israel, men ifølge president Isaac Herzog jobbes det med å få til et kompromiss.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart