Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Stor motstand mot regjeringens omstridte reform

Titusenvis av israelere protesterte mot regjeringens omstridte reform utenfor Knesset 20. februar 2023. (Foto: Flash90)
Nesten halvparten av Benjamin Netanyahus egne velgere er skeptiske til deler av den juridiske reformen. Israelere flest håper på et kompromiss.

De siste ukene har det vært store protester i Israel mot regjeringens planlagte reform av det juridiske systemet i landet. Regjeringen ønsker blant annet å begrense høyesteretts makt og gi seg selv mer makt til å utnevne nye dommere. Mandag protesterte titusenvis i Jerusalems gater.

Nå viser en spørreundersøkelse at et klart flertall av israelerne er uenige i sentrale deler av regjeringens planlagte reform. Også en betydelig minoritet av koalisjonens egne velgere er imot flere av regjeringens planer om å endre maktbalansen, skriver Times of Israel.

Undersøkelsen, gjennomført av Israel Democracy Institute, viser at 66 prosent av israelerne mener høyesterett fortsatt burde ha vetorett til å kunne stanse lover de mener bryter med Israels grunnleggende lover.

Fjerning av høyesteretts mulighet til å legge ned veto er et av hovedpunktene i regjeringens omstridte juridiske reform.

Blant dem som stemte på opposisjonspartiene er det 87 prosent som vil at høyesterett har makt til å slå ned på lover de mener strider mot de grunnleggende lovene. Blant dem som stemte på koalisjonspartiene er det 44 prosent som ønsker at høyesterett beholder denne muligheten.

Nesten halvparten, 47 prosent, av dem som stemte på Benjamin Netanyahus parti Likud vil at høyesterett beholder vetoretten.

Undersøkelsen viser også at 63 prosent mener at dommerutvalget, som utnevner nye dommere i Israel, bør opprettholde dagens balanse mellom dommere og politikere. I dag må de komme til en enighet rundt nye dommerutnevnelser.

Kritikerne mener at høyesterettsdommerne som sitter i utvalget har for mye makt i forbindelse med nye dommerutnevnelser. Regjeringens foreslåtte reform vil gi politikerne kontroll over dommerutvalget.

Bare 39 prosent av Likuds egne velgere mener den til enhver tid sittende regjeringskoalisjonen alltid skal ha flertall i dommerutvalget. Bare 23 prosent av de spurte i undersøkelsen støtter regjeringen i at flere politikere bør sitte i dommerutvalget.

Samtidig er 58 prosent motstandere av å endre prosessen med utnevnelsen av juridiske rådgivere til regjeringen, en annen del av reformen.

Et klart flertall, 70 prosent, mener koalisjonen og opposisjonen burde ha dialog for å inngå et kompromiss. 60 prosent av dem som stemte på koalisjonen og 84 prosent av dem som stemte på opposisjonen ønsker dialog.

Israels president Isaac Herzog har bedt partene om å inngå forhandlinger, men koalisjonen har nektet å sette lovprosessen på pause, som har vært et krav fra opposisjonen for å diskutere et kompromiss.

Et flertall av de spurte frykter reformen vil skade Israels økonomi.

Tirsdag 21. februar gikk deler av reformen gjennom den første av i alt tre behandlinger i det israelske parlamentet Knesset. Andre og tredje gjennomgang av lovforslaget er ventet å bli behandlet i slutten av mars.

Den israelske regjeringen ønsker å begrense makten til dommerne i israelsk høyesterett. (Foto: Flash90)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart