Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hundretusenvis har tatt til gatene

Flere hundretusen israelere har tatt til gatene over hele landet for å protestere mot regjeringens reform. (Foto: Flash90)
Regjeringens omstridte juridiske reform har fått sin første politiske behandling. Samtidig streiker opp mot én million israelere mot regjeringens planer.

Jerusalem Post skriver at flere hundretusen israelere deltar i protester mot regjeringens planlagte juridiske reform mandag 13. februar. I Israels hovedstad Jerusalem har titusenvis av mennesker samlet seg for å protestere. Det er ventet at én million israelere over hele landet vil streike i protest mot planene.

Samtidig som hundretusenvis av israelere har samlet seg i gatene har deler av reformen passert det første hinderet i parlamentet. Det nye lovforslaget vil gjøre at regjeringen får mer makt til å utnevne nye dommere. I dag er det et dommerutvalg som utnevner dommerne.

Etter en opphetet debatt rundt lovforslaget i en komité i parlamentet oppstod det store protester fra opposisjonen. De ropte «skam, skam» og sang protestsanger. Minst 14 opposisjonspolitikere ble kastet ut.

Reformen til regjeringen tar også sikte på å minske høyesteretts makt, blant annet ved at de ikke lenger kan legge ned veto mot regjeringens politikk. Regjeringen mener det er udemokratisk at dommere, som ikke er folkevalgte, i enkelte tilfeller kan overprøve politikken til folkevalgte.

For eksempel ble utnevnelsen av Aryeh Deri som minister i den nye Netanyahu-regjeringen i januar stanset av israelsk høyesterett.

Kritikerne mener reformen i alt for stor grad vil endre maktbalansen i landet og gi regjeringen for mye makt. Reformen er blitt møtt med store protester ikke bare fra den politiske opposisjonen, men også fra et bredt spekter av det israelske samfunnet.

Israels president Isaac Herzog har bedt regjeringen og opposisjonen om å prøve å komme frem til et kompromiss. Politiker Simcha Rothman fra partiet Religiøs Sionisme, et av partiene i regjeringskoalisjonen, sier nå at han er klar for å diskutere et kompromiss med opposisjonen.

Rothman har tidligere avvist alt prat om et kompromiss, men han sier presidentens tale rørte ham. Rothman har vært en av de fremste forkjemperne for den nye juridiske reformen.

Titusenvis av israelere har tatt toget inn til Jerusalem for å protestere utenfor Knesset. (Foto: Flash90)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart