Søk
Titusenvis av israelere demonstrerte mot regjerings omstridte reform i Tel Aviv og andre deler av landet 1. mars 2023. (Foto: Flash90)

Økonomer advarer: Den økonomiske nedturen kan komme raskt og brutalt

Flere av Israels ledende økonomer advarer om at regjerings omstridte juridiske reform kan føre til økonomisk nedgang og dårligere levestandard.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Flere hundre israelske økonomer, inkludert en Nobelpris-vinner, advarer i en felles uttalelse at Israel kan oppleve en rask og brutal økonomisk nedtur som følge av regjeringens omstridte juridiske reform.

Økonomene har kommet med den samme advarselen også tidligere, men mener nedturen kan bli «verre og komme raskere» enn de opprinnelig hadde sett for seg. De mener regjeringens reform kan føre til alvorlige konsekvenser for landets økonomi, skriver Times of Israel.

– Siden vi publiserte vår første advarsel har det kommet flere indikasjoner på at skaden på økonomien kan bli kraftigere og skje raskere enn vi hadde forventet. De siste ukene har vi sett de første tegnene på kapitalflukt, som tvinger Israels sentralbank til å fortsette å heve rentene i et raskt tempo, sier gruppen av økonomer i en uttalelse.

De siste ukene har verdien av den israelske valutaen shekel falt til det laveste nivået på tre år. Det går svakt på børsen i Tel Aviv og flere store selskaper har trukket pengene sine ut av av israelske kontoer.

– Selv om markedene til slutt stabiliserer seg på kort sikt, så viser erfaringene fra andre land hvor de juridiske og finansielle institusjonene har blitt rammet, og forskning fra det siste tiåret, at vi kan forvente langsiktig skade på den økonomiske veksten og israelernes levestandard, advarer økonomene og legger til:

– Det er fortsatt ikke for sent å stoppe toget før det forlater stasjonen.

Både høyreorienterte og venstreorienterte økonomer står bak oppropet, inkludert nobelprisvinner Daniel Kahneman. Han har tidligere vært statsminister Benjamin Netanyahus økonomiske rådgiver. Også flere andre av Israels mest fremtredende økonomer har signert oppropet.

Blant annet den tidligere lederen av sentralbanken, Jacob Frenkel, som ble utnevnt av Netanyahu i 2013, har signert oppropet. Også ansatte i teknologibransjen har demonstrert mot reformen. Teknologibransjen er en av Israels viktigste og største næringer og flere frykter reformen vil gjøre at det blir færre internasjonale investeringer i bransjen.

Men reformen har også sine støttespillere. 120 akademikere har signert et opprop til støtte for regjeringens reform, skriver Jerusalem Post.

Ansatte i teknologibransjen, kjent som oppstartsnasjonen, demonstrerer mot reformen. (Foto: Flash90)

Den israelske regjeringen ønsker å gjennomføre en juridisk reform som vil gi politikerne makt til å utnevne nye dommere. Reformen vil også begrense høyesteretts mulighet til å legge ned veto mot lover de mener bryter med Israels grunnleggende lover, en slags kvasi-konstitusjon.

Reformens forkjempere mener det er galt at dommere, som ikke er folkevalgte, har makt til overprøve beslutninger tatt av folkevalgte.

Kritikerne av reformen mener regjeringen vil ende opp med for mye makt og flere mener reformen truer hele det israelske demokratiet.

En meningsmåling viser at flertallet av israelerne er imot store deler av reformen, også mange av statsminister Netanyahus egne velgere.

Onsdag 1. mars var det nye store demonstrasjoner mot reformen over hele Israel. I Tel Aviv tok politiet i bruk tåregass og sjokkgranater mot demonstrantene. Flere personer ble skadet og rundt 50 ble arrestert.

Men til tross for protestene og motstanden fra ledende økonomer er regjeringen foreløpig fast bestemt på å fortsette arbeidet med reformen. Deler av reformen har allerede hatt sin første behandling i parlamentet. Det er ventet at reformen behandles videre i slutten av mars.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart