Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Økonomer advarer: Den økonomiske nedturen kan komme raskt og brutalt

Titusenvis av israelere demonstrerte mot regjerings omstridte reform i Tel Aviv og andre deler av landet 1. mars 2023. (Foto: Flash90)
Flere av Israels ledende økonomer advarer om at regjerings omstridte juridiske reform kan føre til økonomisk nedgang og dårligere levestandard.

Flere hundre israelske økonomer, inkludert en Nobelpris-vinner, advarer i en felles uttalelse at Israel kan oppleve en rask og brutal økonomisk nedtur som følge av regjeringens omstridte juridiske reform.

Økonomene har kommet med den samme advarselen også tidligere, men mener nedturen kan bli «verre og komme raskere» enn de opprinnelig hadde sett for seg. De mener regjeringens reform kan føre til alvorlige konsekvenser for landets økonomi, skriver Times of Israel.

– Siden vi publiserte vår første advarsel har det kommet flere indikasjoner på at skaden på økonomien kan bli kraftigere og skje raskere enn vi hadde forventet. De siste ukene har vi sett de første tegnene på kapitalflukt, som tvinger Israels sentralbank til å fortsette å heve rentene i et raskt tempo, sier gruppen av økonomer i en uttalelse.

De siste ukene har verdien av den israelske valutaen shekel falt til det laveste nivået på tre år. Det går svakt på børsen i Tel Aviv og flere store selskaper har trukket pengene sine ut av av israelske kontoer.

– Selv om markedene til slutt stabiliserer seg på kort sikt, så viser erfaringene fra andre land hvor de juridiske og finansielle institusjonene har blitt rammet, og forskning fra det siste tiåret, at vi kan forvente langsiktig skade på den økonomiske veksten og israelernes levestandard, advarer økonomene og legger til:

– Det er fortsatt ikke for sent å stoppe toget før det forlater stasjonen.

Både høyreorienterte og venstreorienterte økonomer står bak oppropet, inkludert nobelprisvinner Daniel Kahneman. Han har tidligere vært statsminister Benjamin Netanyahus økonomiske rådgiver. Også flere andre av Israels mest fremtredende økonomer har signert oppropet.

Blant annet den tidligere lederen av sentralbanken, Jacob Frenkel, som ble utnevnt av Netanyahu i 2013, har signert oppropet. Også ansatte i teknologibransjen har demonstrert mot reformen. Teknologibransjen er en av Israels viktigste og største næringer og flere frykter reformen vil gjøre at det blir færre internasjonale investeringer i bransjen.

Men reformen har også sine støttespillere. 120 akademikere har signert et opprop til støtte for regjeringens reform, skriver Jerusalem Post.

Ansatte i teknologibransjen, kjent som oppstartsnasjonen, demonstrerer mot reformen. (Foto: Flash90)

Den israelske regjeringen ønsker å gjennomføre en juridisk reform som vil gi politikerne makt til å utnevne nye dommere. Reformen vil også begrense høyesteretts mulighet til å legge ned veto mot lover de mener bryter med Israels grunnleggende lover, en slags kvasi-konstitusjon.

Reformens forkjempere mener det er galt at dommere, som ikke er folkevalgte, har makt til overprøve beslutninger tatt av folkevalgte.

Kritikerne av reformen mener regjeringen vil ende opp med for mye makt og flere mener reformen truer hele det israelske demokratiet.

En meningsmåling viser at flertallet av israelerne er imot store deler av reformen, også mange av statsminister Netanyahus egne velgere.

Onsdag 1. mars var det nye store demonstrasjoner mot reformen over hele Israel. I Tel Aviv tok politiet i bruk tåregass og sjokkgranater mot demonstrantene. Flere personer ble skadet og rundt 50 ble arrestert.

Men til tross for protestene og motstanden fra ledende økonomer er regjeringen foreløpig fast bestemt på å fortsette arbeidet med reformen. Deler av reformen har allerede hatt sin første behandling i parlamentet. Det er ventet at reformen behandles videre i slutten av mars.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart