Onsdag 1. mars arrangeres det store protester over hele Israel mot regjeringens omstridte juridiske reform. Dagen har blitt omtalt som «forstyrrelsens dag» og demonstranter har blant annet sperret veier, innfartsårer og forstyrret togtrafikken i landet, skriver Times of Israel.
Flere demonstranter prøvde å sperre den travle motorveien Ayalon gjennom Tel Aviv. Det gjorde at politiet tok i bruk tåregass og sjokkgranater for å prøve å spre demonstrantene. Flere demonstranter skal ha blitt skadet i sammenstøtene. Minst 23 personer er arrestert.
Ifølge Jerusalem Post eksploderte en sjokkgranat like ved øret til en av demonstrantene. Han er på sykehus, men har trolig mistet øret sitt.
Politiet har også brukt vannkanoner og hester mot demonstranter.
Arrangørene av demonstrasjonene kritiserer politiets fremgangsmåte og anklager dem for å ha blitt en «politistyrke styrt av politiske interesser».
– Politisjefen burde sparke de som er anvarlige for dagens hendelser. Å kaste granater og trampe ned med hest demonstranter som kjemper for demokratiet er å krysse en sort linje. Skammelig oppførsel, sier de.
To av demonstrantene som er arrestert av politiet er reservesoldater i elitestyrken Sayeret Matkal i det israelske forsvaret. Flere av soldatene fra denne enheten har startet grupperingen Brothers in Arms, som har ytret stor motstand mot den juridiske reformen.
De har blant annet tatt til orde for å nekte å tjenestegjøre hvis reformen blir gjennomført. Benjamin Netanyahu var selv soldat i Sayeret Matkal.
– Disse arrestasjonene symboliserer hva som skjer i landet vårt. Sayeret Matkal fengsles mens Netanyahu er fange av Ben Gvir, sier Brothers in Arms i en uttalelse, som oppfordrer Netanyahu «til å stoppe det juridiske kuppet og ikke sine tidligere medsoldater».
Nevnte Ben Gvir, Israels omstridte sikkerhetsminister, har gitt politiet beskjed om at det ikke skal være «noen toleranse for anarkister» i forbindelse med de omfattende demonstrasjonene som pågår i landet.
Den israelske regjeringen ønsker å gjennomføre en juridisk reform som vil gi politikerne makt til å utnevne nye dommere. Reformen vil også begrense høyesteretts mulighet til å legge ned veto mot lover de mener bryter med Israels grunnleggende lover, en slags kvasi-konstitusjon.
Reformens forkjempere mener det er galt at dommere, som ikke er folkevalgte, har makt til overprøve beslutninger tatt av folkevalgte.
Kritikerne av reformen mener regjeringen vil ende opp med for mye makt og flere mener reformen truer hele det israelske demokratiet.
En meningsmåling viser at flertallet av israelerne er imot store deler av reformen, også mange av statsminister Netanyahus egne velgere.
Deler av reformen har hatt sin første behandling i parlamentet. Det er ventet at reformen behandles videre i slutten av mars.