Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Hermon-fjelles militære betydning

For Israel har Hermon-fjellet på Golan-høydene avgjørende militær betydning. Her har Israel avanserte elektroniske observasjonsposter som kan kikke langt inn i Syria. Fjelltoppen ligger bare 60 km fra Damaskus, godt innen rekkevidden til israelsk artilleri.

Israel er et ørlite land. Varslingsstasjonene på Hermon kan forhindre nye overraskelser av den typen som kom i 1973, da Syria og Egypt gikk til et overraskende angrep på Israel.

Kanskje enda viktigere er det at fra Hermon kan israelerne se når fly letter i store deler av Syria, når raketter blir skutt opp der. I hvert fall kan fly og raketter oppdages sekunder og minutter tidligere enn om observasjonene skal skje fra Galilea, nedenfor Golan. I en gitt situasjon kan denne varslingstida være avgjørende for om Israel skal overleve.

Omri Bar-Lev er israeler, og har skrevet bok om varslingsstasjonene på Hermon. Han mener at de viktigste stasjonene må fortsette å være på Israels hender, ikke minst fordi den tekniske utviklingen vil gjøre det lettere å foreta overraskelsesangrep i årene som kommer.

Syria har 6 pansrede og mekaniserte divisjoner i konstant beredskap vest for Damaskus. Israel har 1 divisjon. Israelerne mener at de har overlegen ildkraft og vil kunne holde ut lenge nok til at reservestyrkene kan komme på plass. Betingelsen er at angrepet ikke er overraskende, at israelerne ikke blir tatt på senga.

Israel er avhengig av en god varsling, men ikke mindre av politikere som kan og vil handle besluttsomt når varslingen viser fare for angrep. I 1973 hadde Israel alle de nødvendige opplysningene for å forstå hva som ville skje. Men etterretningsfolk og politikere ønsket ikke å se realitetene i øynene, og bortforklarte alle viktige fakta.

Hvis og når Israel trekker seg tilbake fra Golan (forhåpentligvis med varslingsstasjoner på Hermon i behold), vil det ha en viktig militær fordel sammenliknet med situasjonen i dag: Når depotene (lagrene for våpen, ammunisjon og utstyr) blir flyttet inn i selve Israel, vil de være mindre sårbare enn de i dag er på Golan.

Artikkelen ble første gang publisert i Midtøsten i fokus, nr. 1/2000.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart