Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ni jødiske ungdommer tiltalt for rasistisk motivert vold

Skjermdump fra artikkel om saken på jpost.com.
Skjermdump fra artikkel om saken på jpost.com.
Ni jødiske ungdommer fra Jerusalem ble tirsdag tiltalt for vold mot arabere og rasistisk oppfordring til vold. Et av ofrene fikk livstruende skader i angrepet for to uker siden.

I midten av august skjedde det noe som har vakt stor oppsikt i Israel: En gruppe jødiske ungdommer i Jerusalem angrep arabiske tenåringer. En 18 år gammel arabisk gutt ble så kraftig skadet at han måtte på sykehus. I første omgang lå han i koma. Heldigvis ser det ut for at han kommer fra det uten varige skader.

 

Bakgrunnen

Det begynte visstnok med at ei jødisk jente sa til vennene sine at hun var blitt voldtatt av en araber. Vennene reagerte ved å banke opp en tilfeldig arabisk forbipasserende, som da var den omtalte gutten.

Etter hvert ble syv jødiske tenåringer arrestert i forbindelse med denne saken. Når dette blir skrevet, er det ikke falt dom i saken. Siste utvikling er tiltalen som ble tatt ut mot ni ungdommer tirsdag.

 

Ikke enestående

Mange israelske arabere påpeker at episoder av vold fra jøder mot arabere har forekommet en rekke ganger. Det gjelder først og fremst i Jaffa, Safed og Haifa, foruten Jerusalem, sier de. Det er byer hvor mange jøder og arabere bor side om side.

I Akko bor også jøder og arabere side om side. Men der er det visst jødene som føler seg mest utrygge, ifølge israelske medier. Slike ting varierer vel med tid og lokalmiljøer.

 

Stengt for jøder

Det er et faktum at mens israelske arabere stort sett kan bevege seg fritt og trygt i hele Israel, er i praksis store deler av de arabiske områdene, også i selve Israel, stengt for jøder. Det har vært så mye vold og så mange trusler at jøder flest ikke tar sjansen på å dra dit. Dette er noe araberne taper på. Tidligere handlet nemlig et stort antall jøder i arabiske butikker, særlig på sabbaten. For i Israel er det slik at i jødiske strøk holder butikkene lukket på jødiske helligdager, i muslimske strøk på muslimske.

 

Stor debatt

Denne episoden, med så grov voldsbruk at den arabiske gutten kom i koma, har satt en støkk i mange israelere. For den avslører et sterkt hat.

Haim Katz fra statsminister Netanyahus parti Likud leder komiteen for arbeid og velferd i Knesset. Han arbeider med et lovforslag som vil gi foreldre til kriminell ungdom et større ansvar for hva barna deres driver med. Tanken er at foreldrene må betale dersom de ikke har fulgt godt nok med i hva deres unge driver med og forhindret det. Det diskuteres om aldersgrensen for ansvaret skal settes til 16 eller 18 år. Det er snakk om at foreldrene skal kunne få opptil en måneds fengsel eller en bot på opptil 31.000 kroner hvis de ikke har gjort sin plikt. Denne voldsepisoden har styrket det synet at foreldrene må ha ansvar.

 

«Stortingspresidenten» på besøk

Reuven Rivlin er leder for Knesset, en stilling som svarer til Stortingspresidenten i Norge. Han besøkte den arabiske gutten på sykehuset og bad ham om unnskyldning. Han sa at inntil nå hadde mange israelere trodd at slike episoder er enkeltstående tilfeller. Men de ser nå at det er nasjonalt problem som kan true Israels demokrati.

Rivlin sa at de israelske lederne ikke bare er lei for det som er skjedd. De er også sinte. Han sa at den arabiske gutten er en «sønn av Jerusalem». Alle barn av Jerusalem skal ha omsorg for hverandre.

Rivlin sa at skolene må sette dette høyt på sin pensumliste. – Det er mye som tyder på at det vil skje på mange skoler.

Kilder: Flere artikler i ulike israelske aviser.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart