I tillegg til krigsberedskap må det israelske sivilforsvaret være forberedt på hva de skal gjøre dersom landet blir rammet av et kraftig jordskjelv. (Illustrasjonsfoto: GPO)
I tillegg til krigsberedskap må det israelske sivilforsvaret være forberedt på hva de skal gjøre dersom landet blir rammet av et kraftig jordskjelv. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Forbereder seg på jordskjelv

Denne uken har Israel gjennomført en stor øvelse for å forberede beredskapen dersom landet skulle bli rammet av et stort jordskjelv. Israel ligger i en jordskjelvsone.

Israel har en minister for sivilforsvar, altså for dem som skal beskytte sivile ved krig og katastrofer. Til vanlig er de kanskje mest opptatt av hva som vil skje ved angrep med raketter og andre våpen, og kanskje også med bruk av giftgass eller biologiske våpen (dødelige, smittsomme sykdommer).

Men det er også andre typer farer som kan ramme Israel. En er tsunamier, store flodbølger. En annen og kanskje vel så aktuell fare er jordskjelv.

Israel ligger i en jordskjelvsone. I 1927 (det er som i går geologisk sett) var det et jordskjelv som rammet Jerusalem, Jeriko, Ramle, Tiberias og Nablus. Ifølge Wikipedia ble minst 500 mennesker drept. I 1837 var det et jordskjelv som ødela store deler av byen Safed i Galilea. 5.000 mennesker ble drept.

Nylig var det en øvelse i Israel der man forutsatte et stort jordskjelv med 7.000 drepte og 8.500 hardt skadde. 170.000 mennesker kan bli hjemløse. 28.000 bygninger kan bli alvorlig skadet, skriver Jerusalem Post.

Et stort jordskjelv kan komme til å koste 850 milliarder kroner.

Blant dem som deltok i øvelsen var foruten sivilforsvarsministeren også finansministeren og banksjefen i Israels Bank (svarer til Norges Bank).

Under øvelsen ble det sendt tekstmeldinger (SMS) til befolkningen i de områdene som skulle være rammet ifølge opplegget i øvelsen. Slike meldinger brukes også ved rakettangrep.

Folk i de «berørte» områdene skulle, om mulig, komme seg ut av bygninger og bort fra bruer. Det nest beste er å gå til et bomberom, men uten å lukke døra. Hvis ikke det heller er mulig, så gå til en trappeoppgang. Er man i en bil, så stopp bilen og bli sittende, men bilen bør stoppe så langt fra bygninger og annet som kan falle ned over den som mulig, skriver Yedioth Aharonoth.

Før 1980 var det små krav til at bygninger skulle kunne klare seg i jordskjelv. Bygninger som er eldre, er derfor særlig utsatt.

Jordskjelvøvelsen i denne uken fant sted samtidig med historiens største militære samøvelse med amerikanske styrker, skriver Times of Israel.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart