Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Forbereder seg på jordskjelv

I tillegg til krigsberedskap må det israelske sivilforsvaret være forberedt på hva de skal gjøre dersom landet blir rammet av et kraftig jordskjelv. (Illustrasjonsfoto: GPO)
I tillegg til krigsberedskap må det israelske sivilforsvaret være forberedt på hva de skal gjøre dersom landet blir rammet av et kraftig jordskjelv. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Denne uken har Israel gjennomført en stor øvelse for å forberede beredskapen dersom landet skulle bli rammet av et stort jordskjelv. Israel ligger i en jordskjelvsone.

Israel har en minister for sivilforsvar, altså for dem som skal beskytte sivile ved krig og katastrofer. Til vanlig er de kanskje mest opptatt av hva som vil skje ved angrep med raketter og andre våpen, og kanskje også med bruk av giftgass eller biologiske våpen (dødelige, smittsomme sykdommer).

Men det er også andre typer farer som kan ramme Israel. En er tsunamier, store flodbølger. En annen og kanskje vel så aktuell fare er jordskjelv.

Israel ligger i en jordskjelvsone. I 1927 (det er som i går geologisk sett) var det et jordskjelv som rammet Jerusalem, Jeriko, Ramle, Tiberias og Nablus. Ifølge Wikipedia ble minst 500 mennesker drept. I 1837 var det et jordskjelv som ødela store deler av byen Safed i Galilea. 5.000 mennesker ble drept.

Nylig var det en øvelse i Israel der man forutsatte et stort jordskjelv med 7.000 drepte og 8.500 hardt skadde. 170.000 mennesker kan bli hjemløse. 28.000 bygninger kan bli alvorlig skadet, skriver Jerusalem Post.

Et stort jordskjelv kan komme til å koste 850 milliarder kroner.

Blant dem som deltok i øvelsen var foruten sivilforsvarsministeren også finansministeren og banksjefen i Israels Bank (svarer til Norges Bank).

Under øvelsen ble det sendt tekstmeldinger (SMS) til befolkningen i de områdene som skulle være rammet ifølge opplegget i øvelsen. Slike meldinger brukes også ved rakettangrep.

Folk i de «berørte» områdene skulle, om mulig, komme seg ut av bygninger og bort fra bruer. Det nest beste er å gå til et bomberom, men uten å lukke døra. Hvis ikke det heller er mulig, så gå til en trappeoppgang. Er man i en bil, så stopp bilen og bli sittende, men bilen bør stoppe så langt fra bygninger og annet som kan falle ned over den som mulig, skriver Yedioth Aharonoth.

Før 1980 var det små krav til at bygninger skulle kunne klare seg i jordskjelv. Bygninger som er eldre, er derfor særlig utsatt.

Jordskjelvøvelsen i denne uken fant sted samtidig med historiens største militære samøvelse med amerikanske styrker, skriver Times of Israel.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart