Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Når sigarettene blir kosher

Israelske sigaretter blir nå merket med "kosher for påsken". (Foto: Raul Lieberwirth, flickr.com)
Israelske sigaretter blir nå merket med "kosher for påsken". (Foto: Raul Lieberwirth, flickr.com)
Ortodokse og mange andre jødiske røykere har til nå gått gjennom påskefeiringene uten sigaretter. Men tobakk som er kosher til bruk under helligdagene er nå i salg.

Det er mange ultra-ortodokse og andre religiøse jøder som røyker, akkurat som ellers i samfunnet. Dersom de tar kosher-reglene nøye, har de hittil hver sabbat og på alle helligdager vært nødt til å legge fra seg sigaretten.

Sigarettene som selges i Israel er kosher for resten av ukedagene, men ikke på sabbaten og i de store høytidene. I den jødiske påskehøytiden, pesach, er dette en ekstra stor utfordring. I en hel uke har religiøse og tradisjonsbevisste jøder i Israel måttet overleve uten sin daglige dose med nikotin.

Israelske tobakksselskaper har tidligere nektet sjefsrabbinatet tilgang til sine fabrikker, slik at de kan benytte seg av sertifikatet «kosher for påsken». Produkter som får dette stemplet, oppfyller de aller strengeste religiøse krav og kan trygt brukes også i høytidene, forklarer Ha’aretz.

Men sjefsrabbinatet, både for ashkenazijøder og sefardijøder, har nektet å godkjenne tobakken til tre israelske produsenter, på tross av at de overholder de kravene som kreves.

– Gift er ikke kosher. Det gjelder for alle dager i året, ikke bare påsken, forklarer talsmann Ziv Maor.

Dermed måtte produsentene i stedet henvende seg til det private og statlig godkjente religiøse sertifiseringsbyrået Beit Yosef. Rabbiner Igal Ben Ezra forklarer at godkjenningen er ment for de jødene som kun kjøper «kosher for påsken» og holder seg unna sigaretter som ikke bærer dette merket, «fordi de er i tvil i saken». Aldri tidligere i Israel har sigaretter hatt full sertifisering.

Vi kan legge til at de som overholder streng jødisk lov, fortsatt ikke kan tenne fyr selv på sigarettene sine på sabbaten og i påsken. Å tenne ild disse helligdagene regnes som arbeid og er derfor ikke tillatt. Men det er lov å benytte seg av ild som var tent på før helligdagen trådte i kraft, som stearinlys eller automatiserte gasskomfyrer, eller ved å få hjelp av andre som ikke praktiserer disse lovene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart