Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israelske sigaretter blir nå merket med "kosher for påsken". (Foto: Raul Lieberwirth, flickr.com)
Israelske sigaretter blir nå merket med "kosher for påsken". (Foto: Raul Lieberwirth, flickr.com)

Når sigarettene blir kosher

Ortodokse og mange andre jødiske røykere har til nå gått gjennom påskefeiringene uten sigaretter. Men tobakk som er kosher til bruk under helligdagene er nå i salg.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Det er mange ultra-ortodokse og andre religiøse jøder som røyker, akkurat som ellers i samfunnet. Dersom de tar kosher-reglene nøye, har de hittil hver sabbat og på alle helligdager vært nødt til å legge fra seg sigaretten.

Sigarettene som selges i Israel er kosher for resten av ukedagene, men ikke på sabbaten og i de store høytidene. I den jødiske påskehøytiden, pesach, er dette en ekstra stor utfordring. I en hel uke har religiøse og tradisjonsbevisste jøder i Israel måttet overleve uten sin daglige dose med nikotin.

Israelske tobakksselskaper har tidligere nektet sjefsrabbinatet tilgang til sine fabrikker, slik at de kan benytte seg av sertifikatet «kosher for påsken». Produkter som får dette stemplet, oppfyller de aller strengeste religiøse krav og kan trygt brukes også i høytidene, forklarer Ha’aretz.

Men sjefsrabbinatet, både for ashkenazijøder og sefardijøder, har nektet å godkjenne tobakken til tre israelske produsenter, på tross av at de overholder de kravene som kreves.

– Gift er ikke kosher. Det gjelder for alle dager i året, ikke bare påsken, forklarer talsmann Ziv Maor.

Dermed måtte produsentene i stedet henvende seg til det private og statlig godkjente religiøse sertifiseringsbyrået Beit Yosef. Rabbiner Igal Ben Ezra forklarer at godkjenningen er ment for de jødene som kun kjøper «kosher for påsken» og holder seg unna sigaretter som ikke bærer dette merket, «fordi de er i tvil i saken». Aldri tidligere i Israel har sigaretter hatt full sertifisering.

Vi kan legge til at de som overholder streng jødisk lov, fortsatt ikke kan tenne fyr selv på sigarettene sine på sabbaten og i påsken. Å tenne ild disse helligdagene regnes som arbeid og er derfor ikke tillatt. Men det er lov å benytte seg av ild som var tent på før helligdagen trådte i kraft, som stearinlys eller automatiserte gasskomfyrer, eller ved å få hjelp av andre som ikke praktiserer disse lovene.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart