Israelske soldater fra sivilforsvaret øver på redningsarbeid i sammenrast bygning. (Arkivfoto: IDF)
Israelske soldater fra sivilforsvaret øver på redningsarbeid i sammenrast bygning. (Arkivfoto: IDF)

Venter på det store jordskjelvet

I oktober var det flere mindre jordskjelv i Israel. Dersom det store skjelvet som ekspertene venter på kommer, kan det bety store ødeleggelser.

Torsdag 31. oktober 2013 hadde IBA (Israels «NRK») et intervju i sin engelske dagsrevy med geolog Shmuel Marco, professor ved Universitetet i Tel Aviv. Her er, fritt gjengitt, noe av det som kom fram i intervjuet.

Israel ligger i en jordskjelvsone. Eksperter mener at Israel egentlig er på overtid i forhold til «the big one», et virkelig stort og ødeleggende jordskjelv.

Marco tror at Israel vil gjøre det godt i hjelpearbeid etter katastrofen. Det som mangler, er tiltak for å redusere skaden betydelig. Det dreier seg om å bygge et system for tidlig varsling. Det betyr i dette tilfellet å få varslet om skjelvet noen få sekunder før det skjer. Systemet er allerede i bruk i Japan, California og andre steder. Skal det skje i Israel, må det seismografiske systemet oppgraderes betydelig.

Med et slikt varslingssystem får man noen få sekunder på seg til å gjøre en del viktige ting. Man kan finne ut hvor jordskjelvet kommer og hvor sterkt det vil bli. I det aktuelle området kan man da treffe en del tiltak som kan gjøres automatisk:

Slå av høyspent-ledninger for strøm. Stenge av gassledninger. Stanse hurtigtog. Sørge for at heiser stopper ved en dør i en etasje. Slike tiltak kan gjøres automatisk. Regjeringen har besluttet å gjøre dette. Men fagfolkene har ikke fått penger til å oppgradere det seismografiske systemet, og mer forskning for å kunne avgjøre raskt nok hvor stort jordskjelvet blir. For de ønsker ikke å gi falske alarmer, det vil raskt ødelegge troverdigheten til prosjektet.

Marco frykter et jordskjelv på 7,5 eller 7,6 på Richters skala. Da vil tusener av bygninger rase sammen. Hvor mange som blir drept og skadet, avhenger litt av når på døgnet det er, om folk er inne eller ute. Men vi snakker om tusenvis av drepte og sårede.

Marco regner med at senteret for jordskjelvet blir mellom Gennesaretsjøen (Galilea-sjøen) og Dødehavet. Og innenfor 6-8 mil derfra ligger kystsletten, der hvor det store flertallet av israelerne bor. De store byene i Israel kan bli rammet, likeså Amman og Damaskus. Jordskjelv kjenner ingen landegrenser.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart