Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Presidentens utmerkelsesmedaljes siste mottaker, Elie Wiesel, besøker Holocaust-museet i Washington sammen med tidligere vinner og USAs president Barack Obama og museumsdirektør Sara Bloomfield. (Illustrasjon: Pete Souza, The White House, flickr.com)
Presidentens utmerkelsesmedaljes siste mottaker, Elie Wiesel, besøker Holocaust-museet i Washington sammen med tidligere vinner og USAs president Barack Obama og museumsdirektør Sara Bloomfield. (Illustrasjon: Pete Souza, The White House, flickr.com)

Peres ga Presidentmedaljen til Elie Wiesel

Israels høyeste sivile ærespris ble denne uken tildelt Nobelpris-vinner, forfatter og Holocaust-overlever Elie Wiesel.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Elie Wiesel ble tildelt Presidentens utmerkelsesmedalje under en seremoni i New York mandag av Israels president Shimon Peres, for «hans unike bidrag i arbeidet med å holde minnet om Holocaust i live og på grunn av hans kompromissløse innsats for fred og toleranse», skriver Ha’aretz.

– Holocaust lærte oss at drap ikke bare utføres med geværer og våpen, men også gjennom apati. Du, Elie, redder verden fra den apatien. Du vaier humanismens flagg, forhindrer blodsutgytelse, utfordrer rasismen og antisemittismen og forhindrer krig. Du personlig gjennomlevde de mest grusomme hendelser for menneskeheten. Som en Holocaust-overlever har du valgt å dedikere ditt liv til å levere budskapet «aldri igjen!», sa Peres.

– Israel er mitt livs sentrum. Selv om jeg ikke lever i Israel, så lever Israel i meg. Nå er jeg selv en æresborger. Livet består av øyeblikk, ikke bare år, og dette øyeblikket er verdt hele mitt liv, svarte Wiesel.

Elie Wiesel mottok Nobels fredspris i 1986 for sin tydelige røst mot vold, undertrykkelse og rasisme. Han har skrevet over 40 bøker, mange av dem om Holocaust. I tillegg til Nobelprisen og Presidentens utmerkelsesmedalje, har Wiesel mottatt USAs to høyeste æresutmerkelser, «Presidentens frihetsmedalje» og «Kongressens æresmedalje i gull», og Frankrikes høyeste utmerkelse «Æreslegionen».

Tidligere prisvinnere av Presidentens utmerkelsesmedalje inkluderer USAs nåværende president Barack Obama, tidligere president Bill Clinton og tidligere utenriksminister Henry Kissinger.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart