Skjermdump fra Times of Israel.

To væpnede angrepsforsøk dagen før Jom Kippur

En palestiner væpnet med granat drepte seg selv da granaten gikk av. Noen timer senere forsøkte en palestinsk kvinne å knivstikke en soldat.

Natt til tirsdag fikk det israelske forsvaret meldinger om at en vei utenfor Hebron var blokkert med steiner. Da en gruppe soldater rykket ut for å sjekke saken, hørte de en eksplosjon like i nærheten. Etterpå fant de en ung palestiner som var blitt drept da en granat han var i besittelse av, eksploderte før han rakk å bruke den til å angripe noen, ifølge Walla News og Times of Israel.

Noen timer senere forsøkte en 18 år gammel palestinsk kvinne å knivstikke en israelsk soldat i Hebron. Hun lyktes ikke med å skade soldaten. I stedet ble hun selv skutt av en annen soldat. Hun ble alvorlig skadet, og døde på sykehus senere på dagen.

Tirsdag kveld innledes Jom Kippur – ”Den store forsoningsdagen”. Dette er årets helligste dag i den jødiske kalenderen. Et betydelig flertall av jødene i Israel faster denne dagen.

Torsdag, dagen etter Jom Kippur, markerer muslimene sin høytid Eid al-Adha.

I forkant av de to høytidsdagene er israelske sikkerhetsstyrker i høy beredskap mot eventuelle opptøyer eller angrep. Som ekstra sikkerhetstiltak på Jom Kippur begrenses innreisetillatelsene til Israel fra Vestbredden, og menn under 40 år vil bli nektet adgang til Tempelhøyden. Forholdene er fortsatt anspente etter den senere tidens opptøyer der steiner, fyrverkeri og brannbomber er blitt kastet av palestinske opprørere ved en rekke tilfeller.

Det er meldt om varme temperaturer over hele landet, så helsepersonellet er også i høy beredskap, da kombinasjonen av faste og hetebølge lett kan medføre helsemessige utfordringer for en del risikogrupper.

 

Oppdatering 24. september:

Den palestinske kvinnen som ble skutt ved en kontrollpost i Hebron var 18 år gamle Hadeel al-Hashlamon. Hun ble fraktet til et israelsk sykehus med kritiske skader, og døde av skadene etter noen timer, opplyser hennes far ifølge nyhetsbyråene AP og AFP, og Times of Israel.

Et palestinsk vitne bestrider det israelske forsvarets versjon av hendelsesforløpet. IDF opplyser at kvinnen var i besittelse av en kniv og ble skutt fordi hun nektet å etterkomme ordre om å stanse mens hun nærmet seg soldatene. Det palestinske vitnet hevder at kvinnen stanset, men likevel ble skutt gjentatte ganger. Han påstår også at kvinnen skal ha blitt nektet livreddende assistanse i en halv time. IDF avviser anklagene, som har skapt en rekke avisoverskrifter. Kvinnen ble fraktet til israelsk sykehus umiddelbart etter at medisinsk personell ankom stedet. Livredningsarbeidet på stedet startet to minutter etter at hun ble skutt. De to minuttene var den nødvendige tiden som trengtes for å sikre at hun ikke hadde eksplosiver på seg, opplyser forsvaret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart