Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Israel fyller 68 år

Mange israelere startet uavhengighetsdagen med å se på flyoppvisning fra stranden i Tel Aviv. (Foto: Flash90)
Israel markerer uavhengighetsdagen. Her fra en flyoppvisning i Tel Aviv. (Foto: Flash90)
For første gang kan mer enn 8,5 millioner israelere feire nasjonens uavhengighetsdag.

I dag feirer Israel Yom Ha’atzmaut – nasjonaldagen som markerer årsdagen for uavhengighetserklæringen i 1948 etter den jødiske kalenderen. Nå er det 68 år siden staten ble opprettet, og i løpet av den tiden er folketallet mer enn tidoblet, skriver Times of Israel.

 

Passert 8,5 millioner

I 1948 hadde staten Israel bare 806.000 innbyggere. På sin 68-årsdag har Israel 8.522.000 innbyggere, ifølge ferske tall fra Israels statistiske sentralbyrå.

6.377.000 av dem er jøder, dette utgjør 74,8 prosent av befolkningen.

1.771.000 er arabere, altså 20,8 prosent av befolkningen.

Ikke-arabiske kristne og andre små minoritetsgrupper utgjør til sammen 374.000 personer, eller 4,4 prosent av befolkningen.

Siden forrige uavhengighetsdag har folketallet vokst med 182.000 mennesker, en befolkningsvekst på 2,2 prosent. 195.000 barn er blitt født i løpet av det siste året. 47.000 personer døde. 36.000 nye immigranter kom til landet. 192.000 utenlandske borgere bor i tillegg i Israel, ifølge tall fra 2014.

 

Tre av fire israelske jøder er født i Israel

75 prosent av dagens israelske jøder er født i Israel. I 1948 var det bare 35 prosent av de jødiske innbyggerne som var født i området der staten ble grunnlagt.

I 1948 hadde bare én israelsk by mer enn 100.000 innbyggere, nemlig Tel Aviv. I dag har Israel 14 byer med mer enn 100.000 innbyggere. Åtte av dem har flere enn 200.000: Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Rishon Letzion, Petah Tikva, Ashdod, Netanya og Beersheba.

Dersom dagens vekstrate fortsetter, vil Israel ha 11,3 millioner innbyggere i år 2035.

 

Fest over hele landet

Feiringen av uavhengighetsdagen ble innledet onsdag kveld klokken 20, etter markeringen av årets minnedag for falne soldater og terrorofre. Israelerne feirer dagen med grillfester på strendene og i nasjonalparkene, konserter og andre kulturarrangement, fyrverkeri, flyoppvisninger av luftvåpenet og andre festligheter.

Torsdag formiddag klokken 09.30 startet den offisielle feiringen med en seremoni i presidentboligen i Jerusalem. Der delte president Reuven Rivlin ut medaljer til 120 soldater for heltemodig innsats og IDFs orkester holdt konsert.

 

– Freden vil komme

Statsminister Benjamin Netanyahu løftet fram troen på en framtid med fred i talen sin under seremonien.

– Vi vil oppnå forsoning med våre naboer på grunn av vår styrke, sa han.

– Noe av det største Israel har oppnådd inntil den dagen kommer, er vår evne til å forsvare oss selv på egen hånd, fortsatte han.

President Rivlin uttalte i sin hilsen:

– Israel har hatt sine kriser, og kanskje kommer det flere. Hver generasjon har sine utfordringer, men hver gang har vi seiret med verdighet. Israel er sterkt, robust og solid – og blir bare bedre.

De israelske sikkerhetsstyrkene er i høy beredskap denne dagen. På grunn av terrorfaren er det ikke adgang for palestinere på Vestbredden til å reise inn i Israel denne dagen. Flere hundre ekstra politimannskaper er utplassert i landets byer og langs hovedveiene for å sikre ro og orden under feiringen.

 

Her kan du se video av seremonien i presidentboligen torsdag morgen:

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart