Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israels stille revolusjon

Muslimske soldater sverger troskap til Israel på Koranen (Foto: Twitter/Ofir Gendelman)
Muslimske soldater sverger troskap til Israel på Koranen (Foto: Twitter/Ofir Gendelman)
Stor økning i antall arabiske og ultra-ortodokse jødiske ungdommer som vil gjøre militær- eller siviltjeneste.

Dov Lipman skriver om det han kaller «Israels stille revolusjon» i en artikkel som ble publisert hos Times of Israel fredag 3. juni. Lipman var medlem av nasjonalforsamlingen Knesset for partiet Yesh Atid fra januar 2013 til mars 2015. Han ble født i USA i 1971 der han tok utdannelse som lærer og rabbiner. I 2004 flyttet han til Beit Shemesh i Israel med kone og fire barn. Han har skrevet flere bøker. Etter mars 2015 har han ledet et radioprogram for Kol Israel, jobbet for den engelsk-språklige nyhetsstasjonen i24news, og skrevet kommentarer for Jerusalem Post og Times of Israel. Han arbeider nå for World Zionist Organisation i Jerusalem.

Under gjengir vi Lipmans artikkel i sin helhet.

Dov Lipman (Foto: Yesh Atid)
Dov Lipman (Foto: Yesh Atid)

Nyhetsoverskriftene fokuserer ofte på ekstremister på begge sider i enhver sak ettersom de lager mest støy. Likevel finnes det moderate stemmer i Israel, som uten store ord, lager reelle og positive forandringer i landet vårt.

Den ultra-ortodokse (harediske) jødiske ledelsen i Israel har alltid skydd verneplikttjeneste (militær- eller siviltjeneste) som pesten for deres 18 år gamle ungdommer. De har hevdet at en slik tjeneste er en fare for ungdommenes åndelighet. Det har ført til at disse unge mennene har forblitt fremmede i det israelske samfunnet og redusert deres sjanser til å delta på arbeidsmarkedet.

Én institusjon, den harediske yeshivaen (jødisk bibelskole) Beit Midrash Derech Chaim, er godt i gang med å gi disse unge mennene muligheter og en følelse av oppnåelse som ungdommer vanligvis får fra verneplikttjenesten. Det gjør de samtidig som de knuser myten om at en slik tjeneste for staten vil skade sjelen.

Denne yeshivaens suksess, der studenter kombinerer avanserte Torah-studier med militærtjeneste i IDF, er ganske bemerkelsesverdig. La oss starte med innrulleringen. Ifølge IDFs første plan regnet de med at 30 studenter ville melde seg i løpet av de tre første årene. Overraskelse! Det er nå 56 studenter innrullert. 42 av dem befinner seg i de to første årene av programmet der guttene studerer religiøse tekster på dagtid og får PC-trening på kvelden. Fjorten studenter er i aktiv militærtjeneste. Ni av dem er i etterretningstjenesten og fem i den ultra-ortodokse avdelingen i infanteribrigaden Golani.

Soldater fra Golani-brigaden (Foto: Skjermdump fra www.gofundme.com)
Soldater fra Golani-brigaden (Foto: Skjermdump fra www.gofundme.com)

Det faktum at denne ordningen har økt til over 40 studenter og bestått andre kriterier – inkludert regnskap- og budsjettkrav – har resultert i at yeshivaen har fått godkjennelse og finansiering fra utdanningsdepartementet.

Studentene på det andre året gjennomførte nylig eksamen for å få adgang til Cyberforsvaret. Hele 15 av 16 studenter klarte kravet. To av dem var blant de 50 beste av 4000 studenter som tok eksamen.

Det er et bevis på kvaliteten på skolens cyber-opplæring og studentenes høye nivå.

Forrige uke besøkte representanter fra tre IDF-divisjoner yeshivaen. Både infanteri- og sambandsbrigadene har cyberavdelinger, og konkurrerer om å få disse studentene til sine avdelinger.

Denne konkurransen vil gjøre at studentene fra Beit Midrash Derech Chaim får maksimal nytte av tjenesten i IDF. De vil få verdifull erfaring som vil hjelpe dem til å bli produktive statsborgere.

Jeg fikk den ære å bli den Knesset-representanten som presset tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon til å godkjenne den aller første harediske yeshivaen. De utrolige og visjonære rabbinerne som satte dette programmet i gang, driver denne viktige endringen framover, og har et potensiale til å omdanne det ultra-ortodokse samfunnet til det bedre. Det vil i neste omgang forbedre hele det israelske samfunnet.

Forsvarsminister Moshe Ya'alon ser Abbas' plan som en åpning for terror mot Sentral-Israel. (Foto: Wikimedia Commons)
Tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon (Foto: Wikimedia Commons)

Over tid, mens denne skolen produserer unge menn som er lærde innen Talmud, lidenskapelig religiøse, dyktige og dedikerte soldater, og vellykkede i sine karrierer, vil flere og flere unge menn fra denne gruppen delta på dette og andre lignende program. Potensialet er ikke langt unna en revolusjon, og basert på den tidligere nevnte suksessen, er revolusjonen allerede godt i gang.

En annen moderat gruppe som har vist stor fremgang er den arabiske sektoren i det israelske samfunnet. Også her har de ekstreme lederne alltid klaget høylydt på arabere som har tatt sjansen på å tjene den israelske staten. Dette presset har hemmet deres integrering i det israelske samfunnet. På samme måte som for de ultra-ortodokse, har dette hindret denne befolkningens utvikling. Men en endring er på vei.

Tidligere måtte arabere som ønsket å vurdere mulighetene for å gjennomføre verneplikttjeneste, gjøre det i hemmelighet og under streng sikkerhet.

Men forrige uke deltok flere hundre israelske arabiske gutter og jenter på et offentlig arrangement i Akko der de lærte om de forskjellige mulighetene for verneplikttjeneste. Deltakerne lyttet til andre israelske arabere som fortalte om sine erfaringer fra tjenesten, og hvordan den har fremmet livene deres til tross for presset de har vært utsatt for fra ekstreme grupper om ikke å delta.

22 år gamle Muhammad fortalte til publikum at han gjennomførte siviltjenesten som brannmann, og det ville han fortsette med etter at tjenesten var ferdig.

Jeg mener at alle i staten må gjøre sin del, sa han til publikum. Han la til at innbyggerne i landsbyen hans ikke lenger har en negativ holdning til ham.

En ung arabisk kvinne ved navn Firooz fortalte hvordan hun frivillig meldte seg til siviltjeneste hos domstolen i Tiberias. Hun ønsket en bedre fremtid for seg selv og siviltjenesten ga henne mange flere muligheter fordi den forbedret hebraisken hennes. Det faktum at hun tjente landet hadde også åpnet flere dører for henne innen det israelske samfunnet.

Den arabisk-israelske kvinnen Rana hadde jobbet med eldre under siviltjenesten, og hadde lært å bli mer tolerant overfor det israelske samfunnet.

Nehila Yosef, som er rektor på en barneskole i en arabisk landsby, fortalte om to arabiske jenter som for fem år siden hadde ønsket å gjennomføre siviltjeneste, men at det hadde vært stor motstand mot ideen. I dag finnes ikke denne motstanden lenger, sa hun.

Ruti Levi, som er sjef for de som frivillig gjennomfører siviltjeneste ved et sykehus i Nahariya, sa at det tidligere var sjeldent at israelske arabere meldte seg frivillig, men at det nå er 80 israelske arabere som gjennomfører siviltjeneste på sykehuset.

Ettersom flere og flere israelske arabere gjennomfører verneplikttjeneste, og forteller til andre ungdommer at tjenesten forbedrer livene deres og skaffer dem muligheter for en bedre fremtid, vil dette bli det normale. I neste omgang vil det gjøre underverk når det gjelder forholdet mellom jøder og arabere i Israel.

Ja, ekstremister vil fortsatt lage bråk og overskrifter, men det er de moderate i det israelske samfunnet som driver stille revolusjoner fremover.  Denne utviklingen vil lege mange samfunnsmessige sår mens vi arbeider videre med å forbedre det israelske samfunnet.

Reportasje fra Channel 2 i Israel om yeshivaen Beit Midrash Derech Chaim.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart