Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

23.646 soldater har falt i forsvaret av Israel

En soldatgrav dekket med blomster under Minnedagen for falne soldater og terrorofre i 2009. (Illustrasjonsfoto: Ari Bronstein / Flickr.com)
En soldatgrav dekket med blomster under Minnedagen for falne soldater og terrorofre i 2009. (Illustrasjonsfoto: Ari Bronstein / Flickr.com)
Yom Hazikaron, minnedagen for falne soldater og terrorofre, blir markert i Israel i dag.

Fra klokken 20:00 lokal tid i går til ca. klokken 19:45 i kveld markerer Israel Yom Hazikaron, minnedagen for falne soldater, medlemmer av sikkerhetsstyrkene og terrorofre.

Ifølge offisielle tall har til sammen 23.646 menn og kvinner mistet livet siden 1860 i forsvaret av Israel og det jødiske samfunnet (før staten Israel ble opprettet). 1860 var året da de første jødiske nabolagene ble etablert utenfor Gamlebyen i Jerusalem, skriver Times of Israel.

Til sammen 3.134 israelere har mistet livet i terrorangrep.

Klokken 20:00 tirsdag kveld lokal lød en sirene på ett minutt over hele Israel. All aktivitet stanset opp så lenge den varte. Den samme sirenen kunne også høres klokken 11:00 den 18. april.

Yom Hazikaron markeres hvert år med tenning av levende lys i private hjem, militærleire, skoler, synagoger og på offentlige steder. Israelske flagg fires til halv stang og det arrangeres offentlige minneseremonier. I tillegg spilles sørgmodig musikk på radio, mens aviser og tv-kanaler har artikler og program om dem som døde.

Klokken 11:02 begynte den offisielle minneseremonien på Herzl-fjellet i Jerusalem der de falnes familier, soldater fra forskjellige avdelinger og politiske og militære ledere, inkludert president Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu, deltok.

Fra en markering i forbindelse med minnedagen for falne soldater og terrorofre i Knesset tirsdag kveld. (Foto: Statsministerens kontor / Facebook)
Fra en markering i forbindelse med minnedagen for falne soldater og terrorofre i Knesset i 2015. (Foto: Statsministerens kontor / Facebook)

De siste dagene har familie og venner besøkt gravlunder for å rengjøre og legge ned blomster på gravstedene.

Ifølge forsvarsdepartementet er det forventet at rundt 1,5 millioner israelere vil besøke 52 militære gravlunder og flere hundre militære avdelinger av sivile gravlunder.

Yedioth Ahronoth skriver i en artikkel om et spesielt prosjekt der studenter fra skoler i Haifa besøker gravene til tidligere studenter. Noen av dem ble drept for 70 år siden og har ingen levende slektninger som kan besøke gravene.

Tawil, en student ved Alliance High School i Haifa, satt ved siden av graven til Avinoam (Avik) Greenhois, som ble drept i 1948, bare 16 år gammel. Sammen med en medstudent leste hun opp Avinoams livshistorie og død.

«Mannen som er gravlagt her ble såret. Da han ankom sykehuset sa han til legene at de ikke måtte bekymre foreldrene ved å ringe dem. Fem timer senere var han død. Jeg, som en drusisk sionist, føler det som en stor ære å ta del i et slikt prosjekt,» sa Tawil.

71 nye navn ble i løpet av det siste året lagt til listen over de som har mistet livet i forsvaret av landet. 30 av dem var handikappede veteraner som døde av komplikasjoner fra skadene de fikk mens de var i tjeneste. Antallet inkluderer også de som døde i bilulykker, selvmord og av andre årsaker utenfor slagmarken. 12 nye navn ble også føyd til på listen over israelere drept i terrorangrep.

https://www.facebook.com/StandWithUs/videos/10155611406107689/

Reut Salomon forteller i denne videoen om savnet av faren Elad Salomon. Han ble myrdet av en palestinsk terrorist som brøt seg inn i familiens hjem i et grufullt terrorangrep i fjor. Opptaket er fra en seremoni i Jerusalem tirsdag kveld. «Jeg drømmer om at du står der og jeg løper til deg og du klemmer meg så hardt,» sier hun.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart