Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hurtigtog fra Ben Gurion til Jerusalem

Turistminister Yisrael Katz og statsminister Benjamin Netanyahu prøver det nye høyhastighetstoget. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Turistminister Yisrael Katz og statsminister Benjamin Netanyahu prøver det nye toget. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Etter årevis med forsinkelser har hurtigtoget til Jerusalem omsider åpnet.

En ny høyhastighetsbane mellom Ben Gurion-flyplass og Jerusalem åpnet tirsdag 25. september. Den nye banen er en del av et forsinket, men etterlengtet prosjekt til 16 milliarder kroner, skriver Yedioth Ahronoth.

Fra den underjordiske terminalen ved flyplassen vil det ta rundt 20 minutter til Jerusalem. I dag tar den samme turen minst 40 minutter med bil.

– Dette er som en drøm som har gått i oppfyllelse. Dette er ganske utrolig og vil være en verdifull ressurs for alle som reiser til og fra flyplassen, sier Eli Rothbard, som er ansatt ved flyplassen, til den israelske avisen.

Toget vil kjøre med en hastighet opp til 160 kilometer i timen og går gjennom en rekke nye tuneller og broer. Totalt er turen på 40 kilometer.

Statsminister Benjamin Netanyahu deltok på en prøvetur uken før den offisielle åpningen. Han omtaler åpningen som «et historisk øyeblikk» og mener den representerer en «ny æra for Jerusalem og staten Israel».

Det har vært planer om et høyhastighetstog mellom Jerusalem og Tel Aviv siden 1995, men prosjektet startet ikke før i 2005. Siden har det vært en rekke forsinkelser på grunn av mangel på finansiering og miljøhensyn.

Når høyhastighetsbanen er ferdig utbygd vil den gå helt til Tel Aviv, men det er ikke kjent når resten står ferdig. Da vil en togreise mellom de to byene ta under en halv time. I dag tar den samme reisen med bil minst én time.

Det finnes allerede en eksisterende jernbane mellom Tel Aviv og Jerusalem, men denne ble bygget at det Ottomanske riket for over 100 år siden. Den gamle banen svinger seg mellom pittoreske åser og tar mer enn 90 minutter.

Terminalen til det nye høyhastighetstoget ligger under Ben Gurion-flyplass. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Terminalen til det nye høyhastighetstoget ligger under Ben Gurion-flyplass. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart