Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Det var feil å kalle kampen mot korona for krig

Tidligere Mossad-sjef Tamir Pardo. (Foto: Haim Zach, Wikimedia Commons)
Tidligere Mossad-sjef Tamir Pardo.

Tamir Pardo var Mossad-sjef fra 2011 til 2016. En sjelden gang kommenterer han politiske saker, og nå har han gitt intervju til Yossi Melman, en journalist som har dekket Israels hemmelige tjenester i en årrekke.

– Regjeringen, fra statsministeren til den mest ubetydelige minister, har hele tiden sagt siden utbruddet at vi er krig med dette forferdelige viruset, sier Pardo. Denne forståelsen har spredt seg i hele den offentlige sektoren.

– Hva er problemet med å kalle det krig?

– I en krig er det en definert fiende med intensjoner, kapasiteter, strategier og varierte styrker i luft, sjø, land og cyberspace. Målet med en krig er å nedkjempe fienden, ødelegge den og tvinge den til å gi seg, eller i det minste stanse kamphandlingene når den er blitt avskrekket og ikke igjen vil prøve å bruke makt for å oppnå sine mål. Et virus er ikke en stat eller en terrororganisasjon. Den består av genetisk materiale i et skall av protein, og er ikke en gang regnet for en levende skapning. En pandemi er ikke et ukonvensjonelt våpen som er brukt av en fiende, akkurat som jordskjelv, oversvømmelse, tørke eller tornadoer ikke er fiender, forklarer Pardo.

– Koronaviruset er en pandemi som krever at vi kjemper med et stivbeint og lunefullt virus over lang tid. Bare ved å kalle det krig får det befolkningen til å tro at myndighetene har makt til å ødelegge det og at bruk av konsentrert og effektiv makt over kort tid vil nedkjempe det, fortsetter han.

Pardo mener myndighetene burde forklart befolkningen at kampen mot korona blir langvarig. I stedet ble det feiring da smittekurven flatet ut, noe som fikk folk til å tro at «krigen» var over. Dette var alt for kortsiktig, argumenterer Pardo.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart