Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Håper byggeboom skal fikse boligkrisen i Israel

Til tross for høy byggeaktivitet i Israel klarer man ikke å ta unna etterspørselen etter boliger. (Foto: Nati Shohat/Flash90)
Vil bruke over 42 milliarder kroner på å få på plass over 780.000 boenheter.

Den israelske regjeringen kunngjorde 31. oktober sin ambisiøse boligplan for årene 2022 til 2025, hvor de tar sikte på å kraftig øke tilbudet av leiligheter i håp om å få ned prisene og bekjempe den voksende boligkrisen. Prisen for denne planen vil være på over 42 milliarder kroner, skriver Times of Israel.

De siste tiårene, og de siste årene spesielt, har boligprisene skutt i været.

For ti år siden kostet en gjennomsnittlig fireroms leilighet i Israel drøyt 3,8 millioner kroner. Allerede den gangen ble det ansett som svært kostbart og det var store protester mot boligprisene. Men siden har prisene bare steget ytterligere. Nå er prisen for samme leilighet i snitt over 5,7 millioner kroner.

I sentrale strøk som Tel Aviv er boligprisene enda høyere. Der koster en fireroms leilighet i snitt over 11 millioner kroner, tre ganger mer enn i Haifa.

Den nye boligplanen er utarbeidet i samarbeid mellom Finansdepartementet, Boligdepartementet og Innenriksdepartementet. I en felles uttalelse sier de at planen er å forenkle byråkratiske prosesser og forbedre boligutviklingen i landet, som allerede i løpet av kort tid skal medføre lavere boligpriser.

Nå skal det bli enklere å få gjennom større boligprosjekter, hvor man for eksempel må rive eldre bygg eller omgjøre kontorbygg til boligbygg.

Målet med planen er at det skal bidra til 280.000 nye boliger i løpet av de neste fire årene, som er betydelig mer enn hva som har vært vanlig. I tillegg skal det fremmes planer for ytterligere 500.000 nye boligenheter.

Staten skal blant annet bidra med utbygging av transportmuligheter, kloakk, drenering og annen infrastruktur. Det skal bygges nye barnehager og skoler. Og kommuner skal få penger til å kunne raskere godkjenne byggeprosjekter.

De tre departementene bak planen anbefaler også at det blir forbud mot bruk av private boliger til forretninger, bortsette fra barnehager, i det sentrale Israel. De anbefaler også forbud mot at private hjem blir brukt til hoteller, som for eksempel gjennom den nettbaserte utleietjenesten Airbnb.

En studie fra 2016 viste at 30% av boligene som ble kjøpt i Israel ble kjøpt som investeringsobjekt. Mens bare 2% av israelerne eide to eller flere hjem i 2008, er tallet i dag 10,5%. Blant dem som tjener mest i Israel er det rundt 35% som eier to eller flere boliger. For å kunne kjøpe en gjennomsnittlig fireromsleilighet i Israel må man ha 2,2 millioner kroner i egenkapital.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart